Pro League wil competie afsluiten: opnieuw geen Europees voetbal voor RSCA

© Photonews
| Yari Verschaeren
Updated: 02-04-2020 - 19:56

De raad van bestuur van de Pro League wil de Belgische voetbalcompetitie per direct stopzetten. De aanbeveling moet nog worden bekrachtigd door de Algemene Vergadering. Dat zou betekenen dat paars-wit, dat momenteel achtste staat, voor de tweede keer op rij geen Europees voetbal speelt.

Indien de stopzetting goedgekeurd wordt, komt er geen dertigste en laatste speeldag meer. Club Brugge wordt kampioen, Anderlecht bijt in het stof en speelt weer geen Europees voetbal. "Daar valt niets op af te dingen met een voorsprong van 15 punten", vindt de voorzitter van de Pro League. "Waasland-Beveren zal het er niet mee eens zijn, maar volgens diezelfde logica zou de ranglijst ook volstaan om de daler aan te duiden. Een werkgroep moet zich hierover buigen."

Die werkgroep moet nog een aantal knopen doorhakken, zoals de verdeling van de Europese tickets, wie promoveert, de competitieformule volgend seizoen en of er al dan niet een bekerfinale gespeeld wordt dit seizoen. "Er zijn een aantal vragen die zich nu aandienen in het zog van dit advies. De werkgroep zal oplossingen op die vragen proberen te formuleren. De logica die we naar voren geschoven hebben, is dat de ranglijst leidend is", zegt Croonen.

Ook moet bepaald worden of de bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp en de return van de 1B-finale tussen OH Leuven en Beerschot om te bepalen wie kan promoveren nog afgewerkt worden. "Het organiseren van twee wedstrijden tegenover tien speeldagen is veel minder belastend voor de maatschappij. Maar ook dit zullen we nog bekijken in de werkgroep", zegt Croonen. Als OHL-Beerschot niet gespeeld wordt, sluit de Pro League een eerste klasse met 18 teams niet langer uit. Al is Croonen daar zelf geen voorstander van.

Juridische strijd dreigt

Op 15 april moet de werkgroep, waarin ook Croonen zelf zetelt, zijn bevindingen voorstellen aan de algemene vergadering, waarin de 24 profclubs zich finaal mogen uitspreken over definitief stopzetten van de competitie. Daarvoor is een meerderheid van 80 procent nodig. Dat lijkt slechts een formaliteit. "Vanuit individueel clubperspectief is dit niet het ideale scenario. Ik denk bijvoorbeeld aan mijn eigen club, KRC Genk. Wij hadden ons sportief ook nog willen verdedigen, maar iedereen aanvaardt dat dit uitzonderlijke omstandigheden zijn. Daar zijn uitzonderlijke beslissingen voor nodig die handelen in het algemeen belang."

Een juridische strijd kan de Pro League-voorzitter niet uitsluiten. "Maar de werkgroep moet in de mate van het mogelijk met oplossingen komen die zo'n slagveld voor de groene tafel vermijdt."

Voor Anderlecht valt een stopzetting van de competitie niet goed uit. De Brusselaars staan achtste in het klassement en hadden op de slotspeeldag nog een waterkans om in play-off I te geraken en zo nog te strijden voor een Europees ticket. Ook via play-off II had Anderlecht nog een Europees ticket kunnen bemachtigen, maar als de competitie gewoon wordt stopgezet grijpt Anderlecht dus voor het tweede seizoen op rij naast Europees voetbal. Een unicum in de geschiedenis van de club én een serieuze financiële streep door de rekening van voorzitter Marc Coucke.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?