Project voor stadsboerderij aan renbaan Bosvoorde

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
21/01/2013
De vzw La Ferme du Biodrome wil een pedagogische boerderij openen op de site van de renbaan van Bosvoorde. De vzw onderhandelt met een consortium om het project financieel leefbaar te maken. De openbare aanbestedingsprodure loopt tot 27 februari.

Uitgangspunt van de openbare aanbesteding is een cultureel-recreatieve bestemming van de site van de voormalige renbaan van Bosvoorde, gelegen op het grondgebied van Ukkel. Kandidaat-exploitanten hebben tot 27 februari om 11 uur hebben de tijd om een dossier in te dienen.

De openbare aanbestedingsprocedure is nog maar anderhalve maand geleden gestart, of een eerste kandidaat laat al van zich horen via de media. De vzw Ferme du Biodrome kondigt in Le Soir aan een pedagogische boerderij te willen exploiteren volgens de principes van de agro-ecologie. Bezoekers zouden er uitleg krijgen over hoe voedsel wordt geproduceerd.

Consortium
De vzw onderhandelt met een consortium om samen in zee te gaan voor dit project. Want de hippodroom is natuurlijk big business. Een contract is er nog niet.
Bij de Maatschappij voor de Verwerving van Vastgoed (MVV) is men verbaasd over het feit dat de Ferme du Biodrome maandag met haar project uitpakt in Le Soir. "Wij hebben geen enkel contact gehad met deze vzw", zegt directeur André Verstraeten van de MVV aan brusselnieuws.be. "Ze heeft in elk geval nog geen project bij ons ingediend".

De MVV is een naamloze vennootschap van publiek recht dat voor 99 procent in handen is van het Brusselse Gewest en voor 1 procent in die van de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij van Brussel.

Bij een vorige aanbesteding in 2006 dienden zich geen kandidaten aan. Privé-investeerders waren toen afgeschrikt door dure restauratie van drie (deels) beschermde gebouwen op de site.

In deze aanbesteding is de restauratie eruit gelicht. Het Brusselse Gewest neemt de kosten voor de restauratie op zich. Eerder was die geraamd op 6 miljoen euro. Het gaat om de grote en de kleine tribune van de hippodroom en het gebouw waar de jockeys werden gewogen. De gevels en de daken van die gebouwen zijn bij wet beschermd.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni