Projectontwikkelaar teelt half miljoen hennepplanten op terrein in Molenbeek

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 10 juni 2021

Op de site van het nieuwbouwproject Tannat in Molenbeek zijn 500.000 hennepplanten gezaaid. Dat terrein grenst aan de Vierwindenstraat en de Lessenstraat in Molenbeek. De komende maanden zullen projectontwikkelaar Revive en expert duurzaam bouwen ReLife de plantjes telen om er isolatiemateriaal van te maken voor de toekomstige appartementen.

Het zaad wordt gezaaid met een tractor. De komende maanden wordt er voor zo’n 2.000 vierkante meter aan hennepplanten geteeld. Volgens projectontwikkelaar Revive, die steeds meer inzet op circulair bouwen, is het een primeur voor ons land.

“Isolatiemateriaal op basis van natuurlijke hennepvezels is op zich niet nieuw, maar wel in een bouwproject van deze omvang. En aangezien de hennep op de site zelf wordt geteeld, is dit uiteraard van een heel ander niveau: lokaler dan dit wordt het immers niet," zegt Alexandre Huyghe, CEO van Revive.

Er zijn nog meer voordelen van het planten van hennep op bouwgrond. Ze hebben weinig water nodig en pesticiden en kunstmest zijn overbodig. Daarnaast is hennep ook een natuurlijke onkruidbestrijder en vormt het simpelweg een tijdelijke, groene invulling voor een braakliggend terrein. Na de oogst wordt de hennep verwerkt door Exie, een Belgische producent van duurzaam isolatiemateriaal.

Bloemen goed voor bier

De bloemen van de planten worden ook nog gerecycleerd. Omdat ze niet bruikbaar zijn voor de isolatie, wordt er bier van gebrouwen. Hennep zuivert meteen ook de bodem waarop hij groeit via ‘fytoremediatie’. Voor sommige bouwprojecten met licht vervuilde gronden kan de plant dienst doen als bodemzuiveraar, al vraagt dit wel wat tijd.

Op de Tannat-site verrijzen de komende jaren 79 duurzame appartementen. En op de gelijkvloerse verdieping is er ook plaats voor 2.700 vierkante meter werkplekken. De plannen zijn ontworpen door BLAF Architecten en de bouw wordt in goede banen geleid door aannemer Democo. Als alles volgens schema verloopt, moeten de bouwwerken starten in 2022. De eerste huurders kunnen dan twee jaar later hun intrek nemen in hun nieuwe woning.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?