Protest tegen verbreding Ring

Vleermuizen of rijstroken? Capaciteitsverhoging of aanzuigeffect? Het debat over de verbreding van de Grote Ring doet heel wat vragen opborrelen. Mooi profiterend van het einde van de komkommertijd bliezen verschillende fiets- en milieubewegingen de polemiek nieuw leven in met een opmerkelijke actie: kamperen naast de Ring.

H et is een bont gezelschap dat verzamelt aan de Naamsepoort. Vooraleer de actievoerders hun tenten opslaan langs de Ring, moet er een fietstocht afgewerkt worden. Bestemming: het Laarbeekbos naast het UZ van Jette. Een deel van dat bos zal immers verdwijnen als de Ring verbreed zou worden. Hoewel de groene beweging vandaag niet aan haar clichés (dreadlocks, kleurrijke pofbroeken, ligfietsen...) ontsnapt, dagen er ook veel ouderen en gezinnen met kinderen op. De sfeer is vrolijk en gemoedelijk, met een snuifje strijdbaarheid erbij.

Even recapituleren: de principes voor de verbreding van de Ring liggen al een tijd op tafel. Het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant liet al een studie uitvoeren. Het principe is dat door de verbreding het lokale verkeer van het doorgaande gescheiden zal worden. Nu hinderen die twee elkaar nog te zeer. Daarvoor zou het aantal rijstroken op sommige plaatsen de hoogte in moeten. Tussen de knooppunten van Sint-Stevens-Woluwe en Machelen worden dat er op het breedste punt zeventien.

Aan de Binnenring aan het Laarbeekbos, onze bestemming voor vandaag, zouden er twee extra rijstroken en een pechstrook bijkomen. Het laatste woord over het hoe en wat van een eventuele verbreding ligt echter bij de Vlaamse regering.

Voor de start van de fietstocht praten we even met Jeroen Verhoeven van de Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral). "De Vlaamse regering is geobsedeerd door beton," zegt hij. "Dat willen we vandaag aanklagen. In oktober worden de resultaten van de mobiliteitsstudie bekendgemaakt. Maar de Vlaamse regering heeft haar zinnen sowieso op een verbreding gezet. Terwijl dat volgens ons niets zal oplossen. Meer wegen zullen alleen maar meer auto's aanzuigen, en dan staan we binnen een paar jaar net zo hard in de file en verhoogt de druk op de omgeving nog meer. De Vlaamse regering zou beter wat meer oog hebben voor zachte maatregelen. Zo kan de verplichting van een bedrijfsvervoersplan het autoverkeer terugdringen. En ook het gunstregime voor bedrijfswagens afschaffen zou al veel uithalen."

Voka

Het debat over het al dan niet verbreden is al een hele tijd aan de gang. Daardoor zoeken beide partijen al wat vaker de loopgraven van het eigen gelijk op. Zo valt er enkele dagen voor de start van de manifestatie al een berichtje van de werkgeversorganisatie Voka Halle-Vilvoorde in onze mailbox. Zij wijzen op de mogelijkheden die de verbreding biedt, onder meer aan de fietsers. Het argument van Voka is dat een verbreding van de Ring de verkeersdruk in de omliggende gemeenten zou doen dalen en daardoor het plaatselijke verkeer veiliger zou maken. Die visie wordt gedeeld door een aantal burgemeesters uit de Rand. Voka en het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V) wijzen er ook op dat er rekening moet worden gehouden met het grote geheel, het befaamde 'én-én-verhaal'. Dat betekent ook initiatieven voor fietsers, openbaar vervoer en verkeersveiligheid.

Die argumenten vinden weinig gehoor bij de mensen die vandaag verzamelen aan de Naamsepoort.

Voor de fietstocht naar het Laarbeekbos krijgen de milieuverenigingen steun van de fietsvereniging PlaceOVelo. Elke maand organiseren zij een fietstocht van aan de Naamsepoort door Brussel, telkens met een andere bestemming en met een ander thema. Normaal gezien trekken ze daar zo'n dertig à vijftig deelnemers mee, nu tellen de organisatoren honderdtachtig mensen.

Passendale

Rond halfzeven zet de karavaan zich hortend en stotend in beweging langs de Brusselse Ring, onder politiebegeleiding welteverstaan. De meeste automobilisten maken een lichtjes verbouwereerde indruk als ze ingesloten worden door een massa fietsers, anderen maken hun ongenoegen over de ineens versperde doorgang duidelijk. Voor een automobilist in de file telt blijkbaar elke meter. Langs de kant van de weg vraagt iemand zich af of de Tour de France opnieuw in de stad is. Een koppel dat een muziekinstallatie op zijn tandem geïnstalleerd heeft, laat 'Bicycle' van Queen weergalmen. Dat, en massa's fietsbellen natuurlijk.

Langs de Charles Woestelaan en de De Smet de Naeyerlaan gaat het naar het Koning Boudewijnstadion en de brug over de Ring in Wemmel. Die is afgesloten en er mag een halfuur naar hartenlust geprotesteerd worden. Fietsen worden in de lucht gestoken en de brugrand wordt gedecoreerd met spandoeken. De file­rijders tien meter lager toeteren. Een schreeuw om meer rijstroken of een teken van sympathie, Joost mag het weten.

Helaas gaan net nu de hemelsluizen open. De weg van Wemmel naar het Laarbeekbos gaat grotendeels over veldwegen, en dat betekent modder. Even krijgt de fietstocht iets van de Slag bij Passendale. Onderweg helpen we een actievoerder met de correcte Nederlandse vertaling en uitspraak van 'Non au élargissement du Ring'. Via het Engels, dat spreekt.

Kampvuur

De aankomst in het Laarbeekbos is voor de actievoerders het moment om de tentjes en spandoeken boven te halen. Er wordt nog even gewaarschuwd dat de Ring onder geen beding betreden mag worden - veiligheid voor alles.

De ondergaande zon maakt van het tentenkamp een licht surrealistisch gebeuren. Erachter liggen de 47 hectaren van het Laarbeekbos. Bij een verbreding van de Ring is een deel daarvan veroordeeld tot de kap. Dat is volgens Bral en andere organisaties slecht nieuws voor fauna en flora als de bosanemoon en de vleermuis.

Nadat het tentenkamp is opgezet, kunnen de actievoerders genieten van de meegebrachte versnaperingen en kunnen ze het obligate kampvuur aansteken. Voor ons is het tijd om naar huis te gaan.

Ook nu nog arriveren er mensen druppelsgewijs in het bos. Sommigen hebben de actie op het VRT-journaal gezien en komen poolshoogte nemen. Onderweg naar huis horen we vijftigduizend sportfans hun favoriete atleten toejuichen op de Memorial Van Damme. Straks zoeft het gros van hen weer de Ring op. Het wordt een rumoerige nacht voor de kampeerders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?