Algemene stakingsdag op vrijdag 16 december 2022

PS zal gerechtelijk betogingsverbod niet goedkeuren

© Belga
04/11/2023

De Franstalige socialisten van de PS zullen het gerechtelijk betogingsverbod, een wetsontwerp van voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), niet goedkeuren. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette zaterdag in L'Echo gezegd.

Al meer dan een jaar wordt er over het wetsontwerp gediscussieerd. Dat geeft rechters de mogelijkheid om een betogingsverbod op te leggen als bijkomstige strafmaat voor relschoppers en amokmakers. Volgens vakbonden en middenveldorganisaties komt dat neer op een inperking van het recht op staken.

"We gaan die tekst niet stemmen", zegt Magnette. "Ik erken dat de basis van de tekst legitiem is. (...) De bedoeling was relschoppers aan te pakken om de vrijheid van betoging te steunen."

Maar met de context waren er "problemen", meent de PS-voorzitter. "De kwestie van het stakingsrecht, de limiet van 100 aanwezigen, de lijst artikels van het strafwetboek met een risico op herinterpretatie. De vrees van de vakbonden, van Greenpeace en klimaatactivisten is legitiem. In plaats van een slecht opgestelde wet te stemmen, denk ik dat we deze artikelen uit het ontwerp van het nieuwe strafwetboek moeten halen en de analyse van de rest van de tekst moeten voortzetten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni