PVDA-studenten veroordelen 'beursgang' VUB

© brusselnieuws.be
03/11/2015

Comac VUB, de studentenvereniging van de Partij van de Arbeid (PVDA), levert kritiek op de beslissing van de VUB om obligaties te noteren op de beurs. Voorzitter Olivier Goessens publiceerde daarover maandag een opiniestuk in Knack.

"Sinds vorige week mag de VUB zich de eerste beursgenoteerde universiteit van Europa noemen. Daarmee is een drempel overschreden in de privatisering van ons onderwijs", schrijft Olivier Goessens van Comac VUB maandag in Knack.

De universiteit plaatst daarmee volgens hem economisch rendement voor vrij academisch onderzoek en de belangen van de bedrijfswereld voor de noden van de samenleving.

Ook levert Goessens kritiek op het gebrek aan inspraak. "De beursgang van de VUB was voor de meeste studenten - en zelfs studentenvertegenwoordigers - een verrassing. Dinsdag werden de plannen pas medegedeeld in de raad van bestuur, zonder stemming. In de Universiteitsraad, waar de studenten de meeste inspraak hebben, is er nooit over gesproken."

De zakenkrant De Tijd noemt de bezorgdheid van de linkse studentenbeweging dat de beursnotering een invloed zal hebben op het onderwijs overdreven. De notering van obligaties geeft beleggers geen enkele inspraak in het beleid van de VUB, schrijft de krant.

Volgens De Tijd is het gebruik van het woord 'beursgang' door Goessens bovendien misleidend, omdat die term normaal alleen gebruikt wordt voor een beursnotering van aandelen en niet van obligaties. Een obligatie is verhandelbaar schuldpapier dat een bedrijf kan uitgeven om aan financiering te komen, zoals in het geval van de VUB voor de bouw van studentenkamers, onderwijsruimte en een cultuurtoren.

'Mentale barrière overschreden'
Toch gelooft Goessens dat met de verkoop van de obligaties de toon is gezet om het taboe over scholen op de beurs te breken. "Een mentale barrière is overschreden", schrijft hij. "Hoewel er nu in korte tijd veel geld is gevonden voor infrastructuurwerken, moeten de verkochte obligaties natuurlijk hun solvabiliteit nakomen."

"Dat wil zeggen dat wie obligaties kocht daar binnen 15 of 20 jaar respectievelijk 1,4 of 1,6 procent winst op moet krijgen. Een veilige investering voor de geldschieters, maar de VUB is dus wel verplicht om, wat er ook gebeurt, binnen een aantal jaar met geld over de brug te komen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni