PVDA wil tweetalig onderwijs in alle Brusselse scholen

© pvda
De Partij van de Arbeid (PVDA) wil dat alle Nederlandstalige en Franstalige scholen in Brussel tweetalig onderwijs aanbieden. De partij lanceert een campagne om het idee te promoten.

De PVDA begint een campagne om politici, onderwijsnetten en scholen over te halen om in elke Brusselse school immersieonderwijs te organiseren.

Nederlandstalige scholen kunnen wettelijk geen immersieonderwijs organiseren, maar elke school beschikt wel over enkele vrij in te vullen herhalingsuren. De PVDA pleit ervoor om die te gebruiken om bijvoorbeeld een turnles of een herhalingsles wiskunde in het Frans te geven.

De Franse Gemeenschap staat wel al immersieonderwijs toe, maar in Brussel zijn er nog maar heel weinig van dergelijke scholen.

PVDA gelooft dat tweetalig onderwijs tot betere schoolresultaten leidt en tot meer kans op werk voor de Brusselse jongeren, zeker in armere buurten. "De kinderen zullen aan het eind van hun lager onderwijs misschien nog niet perfect tweetalig zijn, maar wel veel beter tweetalig dan nu," zegt Dirk De Block, PVDA-gemeenteraadslid in Sint-Jans-Molenbeek.

De partij gaat posters en folders verspreiden. Ze organiseert ook een petitie aan de schoolpoorten en is van plan om in de gemeenten waar ze vertegenwoordigd is - Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek - te interpelleren over de kwestie.

Het kabinet van onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) laat weten dat een decreet over taalonderwijs nog voor de zomer zal worden bekrachtigd. Dat houdt in dat scholen vanaf 2014, 20 procent van hun lessen in een andere taal mogen geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?