| Andere politiezones werken al langer met gecentraliseerde camerasystemen.

Raad van State keldert cameraproject Brusselse politie

© BRUZZ
04/09/2019

Een miljoenencontract om tot 2.000 handelaars uit te rusten met camera’s is geannuleerd door de Raad van State. De nieuwe meerderheid in de Stad Brussel toont weinig animo om het project te reanimeren.

De uitrol van camera’s in handelszaken moest de Brusselse politie helpen om sneller in te grijpen bij overvallen. Onder impuls van voormalig schepen van Handel Marion Lemesre (MR) lanceerde de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene in september 2017 een openbare aanbesteding om potentieel 2.000 handelaars aan te sluiten op dit camerabewakingssysteem, ook telepolitie genoemd.

Twee bedrijven stelden zich kandidaat voor de opdracht. Het contract, met een duurtijd van 5 jaar en een geschatte waarde van 11,4 miljoen euro, werd een jaar later toegekend aan Securitas. De beslissing werd echter aangevochten door concurrent Logistic Management Distribution (LMD), een bedrijf uit Tubeke dat al samenwerkte met andere Brusselse politiezones.

Het dossier belandde bij de Raad van State. Die liet de aanbesteding al schorsen in het voorjaar en besliste deze zomer om ze te annuleren, zo blijkt uit een arrest waar enkele Franstalige kranten over berichten. De Raad van State oordeelde dat het niet duidelijk was op welke basis de bedrijven punten kregen voor de technische kwaliteiten van hun respectievelijke systemen. Bovendien werden de camera’s van LMD getest in reële omstandigheden, maar die van Securitas enkel in een laboratorium.

Hoe moet het nu verder? Het nieuwe stadsbestuur lijkt niet meteen geneigd om de procedure van vooraf aan te herbeginnen. “De veiligheid van de handelaars blijft een prioriteit en bewaking vanop afstand is een oplossing, maar is het de enige?”, vraagt huidig handelsschepen Fabian Maingain (Défi) zich af in La Dernière Heure. “We zullen bekijken of we de opdracht opnieuw uitschrijven, of we op zoek gaan naar een andere oplossing, rekening houdend met de technologische ontwikkelingen.” Daarnaast vraagt de schepen zich ook af of het niet logischer is om dergelijk project op gewestelijke schaal te bekijken.

Ook handelaars uitten hun twijfels bij de pertinentie van het dure systeem. Velen hebben ondertussen zelf geïnvesteerd in camera’s, klinkt het in Le Soir. De vraag is ook of de politie voldoende middelen heeft om effectief sneller uit te rukken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni