Raad van State schorst verbod op 'mars tegen Marrakesh'

KVDP
© Belga - BRUZZ
14/12/2018
Updated: 15/12/2018 07.48u

De Raad van State heeft het verbod geschorst op de extreemrechtse betoging tegen het VN-migratiepact van zondag in Brussel. Dat zeggen Brussels minister-president Rudi Vervoort en Brussels burgemeester Philippe Close vrijdagavond.

"De minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Rudi Vervoort, heeft akte genomen van het arrest van de Raad van State dat het verbod op de geplande betogingen van deze zondag schorst. In overleg met de burgemeester van de stad Brussel, Philippe Close, is aan de veiligheidsdiensten opdracht gegeven om de manifestaties te begeleiden", laten beide kabinetten weten in een gemeenschappelijk perscommuniqué.

De minister-president en de burgemeester manen de manifestanten aan tot kalmte. Ze geven aan geen ontsporingen te zullen dulden. "De politie zal alle maatregelen nemen om de orde te handhaven op het Brussels grondgebied."

'Demonstratievrijheid'

"De loutere omstandigheid of vrees dat een ernstige verstoring dreigt door geplande betogingen en tegenbetogingen naar aanleiding van het geplande evenement, verantwoordt niet het verbieden van dat evenement. Ten minste in de huidige stand van de procedure wordt aangenomen dat de overheid een inspanningsverplichting heeft om demonstranten in de uitoefening van hun demonstratievrijheid te beschermen", klinkt het in het arrest.

Volgens de Raad van State (RvS) kan een beperking gerechtvaardigd zijn als uit een risicoanalyse een concrete dreiging blijkt en die niet door extra politie-inzet kan afgewend worden. Maar de RvS acht dit niet het geval voor de betoging aan het Schumanplein.

'Onterecht'

De RvS citeert een verslag van OCAD, het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse, dat stelt dat het "onterecht" is om aan te nemen dat de betoging aan het Schumanplein niet vreedzaam zou bedoeld zijn. Nu de organisatoren niet langer van plan zijn om aan het Noordstation te betogen, is de vrees dat migranten er in het Maximiliaanpark zouden belaagd worden bovendien "achterhaald", zegt de RvS.

Hetzelfde geldt voor de vrees dat wanordelijkheden zich zouden uitbreiden naar omliggende, gevoelige wijken, en dat andere groepen zich zouden aansluiten op het traject van de mars. Zo was er sprake van hooligans die zich onder de betogers wilden mengen.

Tegenbetoging

De betoging tegen het VN-migratiepact wordt georganiseerd door rechtse en extreemrechtse organisaties als studentenverenigingen KVHV en NSV, Schild en Vrienden, Voorpost en Vlaams Belang Jongeren.

Gezien de actualiteit voerden ze bij de Raad van State aan dat het "van essentieel belang" was om deze zondag te betogen, en niet op een later tijdstip. De rechtbank ging daarin mee.

Het Brussels Gewest had overigens ook een tegenbetoging verboden van een veertigtal organisaties, zoals studentenverenigingen, jongerenpartijen, vakbonden, antifascistische organisaties en mensenrechtenorganisaties. Ook die zou dus kunnen doorgaan, blijkt uit het persbericht van de Brusselse overheden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Mars tegen Marrakesh

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni