Prostitutie sekswerkers

Raad van State vernietigt politiereglement prostitutiehuizen in Sint-Joost

© Belga
04/05/2016

De Raad van State heeft dinsdag het nieuwe politiereglement van Sint-Joost-ten-Node met betrekking tot de prostitutiehuizen en sekswerkers opgeschort. De Raad oordeelde onder meer dat de nieuwe regelgeving de winstgevendheid van het beroep zou aantasten.

Het nieuwe reglement werd in november opgesteld en trad vanaf maart in werking. Het legt een stijging op van de jaarlijkse belastingbijdrage door eigenaars van prostitutiehuizen van 950 euro naar 3.000 euro, een gelijkvormigheidsattest en een attest van goed gedrag en zeden voor sekswerkers en een daling in het aantal toegelaten werkuren met 25 procent.

De Raad van State oordeelde echter dat de nieuwe regels onder andere de winstgevendheid van het beroep aantasten, maar ook dat Sint-Joost hiermee zijn boekje te buiten ging. "Gemeenten zijn niet bevoegd om een systeem van certificaten in te voeren of om reglementen met betrekking tot prostitutie in te voeren. Die bevoegdheid zit op het federale niveau", zegt Vincent Letellier, advocaat van de sekswerkers die naar de Raad van State stapten.

Het collectief van sekswerkers Union des Travailleu(r)ses du Sexe organisé(e)s pour l'Indépendance (Utopsi) is tevreden met de uitspraak. "Deze uitspraak toont aan dat men geen beleid mag voeren dat sekswerkers stigmatiseert", zegt woordvoerster Maxime Maes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni