Rachida Aziz
© Saskia Vanderstichele

Rachida Aziz sluit winkel: 'Straat raakt niet opgewaardeerd'

GDC
© brusselnieuws.be
19/01/2015

Modeontwerpster Rachida Aziz moet haar winkel op de hoek van de Sleutelstraat en het laatste deel van de Dansaertstraat sluiten, vernam brusselnieuws.be. En ze is niet de enige handelaar in de buurt die het moeilijk heeft. “Gebrek aan passage en hoge huurprijzen maken handel bijna onmogelijk."

Rachida Aziz, die naast modeontwerpster ook activiste is, doet na twaalf jaar de boeken van haar winkel Azira dicht.

De zaak ligt op de hoek van de Sleutelstraat en het laatste deel van de Dansaertstraat. Aziz koos destijds bewust voor die plek, maar het is net de locatie die haar nu de das om doet.

“Het is financieel gewoon niet meer haalbaar om hier te blijven. Er is te weinig passage, en in combinatie met de torenhoge huurprijzen is dat dodelijk voor de handel. En dat ondanks allerlei initiatieven die de handelaars hier hebben opgezet”, zegt ze.

“Ik hou nog altijd van de sfeer hier, de buurt is superdivers. Ik had gehoopt dat we uiteindelijk zouden uitgroeien tot een plek waar mensen naartoe kwamen voor een divers, kwalitatief en lokaal aanbod, als antwoord op de gentrificatie en de ketens in het eerste deel van de Dansaertstraat. Maar dat is dus nog niet gebeurd.”

Overvallen en mobiliteit
Het zag er nochtans naar uit dat ook het laatste deel van de Dansaertstraat zich een hipper imago begon aan te meten, met na café Walvis ook café Barbeton, een trendy bloemenwinkel en even zelfs een eerste koffiebar.

Maar voor elke zaak die er bij komt, gaan er ook winkels dicht. Elektronicazaak See and Sound maakte onlangs de winkel leeg, en Appleverdeler Easy-m trok de stekker eruit na twee gewapende overvallen. Daar heeft zich nu een pop-upwinkel in tweedehandskledij geïnstalleerd.

“Logisch dat het een tijdelijke winkel is, want wie wil er zich hier nu nog definitief vestigen?” zegt de uitbater van de schoenenwinkel aan de overkant.

“Ik zie de ene na de andere zaak vertrekken. Dit deel van de wijk heeft een imagoprobleem. Sluikstorten blijven drie dagen staan, er zijn inbraken en overvallen. En ik heb niets tegen nachtwinkels, maar shoppers die deze richting uit kuieren en er plots vijf zien, die denken ‘ah, hier is het gedaan’.”

Gewestelijk Handelsagentschap Atrium beseft dat er problemen zijn in de wijk. “Het is er niet makkelijk voor handelaars”, zegt Laurence Lewalle.

“De overvallen komen in de pers, maar uiteindelijk zijn de hoge huurprijzen en het gebrek aan passage voor een handelaar een groter probleem. Het nieuwe mobiliteitsplan van de Stad Brussel zal volgens mij voor verbetering zorgen, maar dat is nog niet voor morgen, natuurlijk.”

'Nood aan een project'
Celal Başturk van slagerij Dansaert heeft zo zijn eigen idee over wat er moet gebeuren. “In tien jaar tijd is er hier nauwelijks iets veranderd. Mensen winkelen nog steeds of in het centrum, of aan de andere kant van het kanaal. Wat we nodig hebben, is een groot project, iets wat de mensen naar hier haalt. Café Walvis heeft al veel in gang gezet, net als het Meininger Hotel, maar het is niet genoeg. We hebben meer cultuur en meer leven in de brouwerij nodig.”

Mogelijk zit zo'n groot project er aan te komen met een nieuwe campus van de Erasmushogeschool. Die moet tegen 2017 een duizendtal studenten ontvangen.

Aziz stopt dan wel met de winkel, maar blijft de winkelruimte verder gebruiken. Ze gaat ze verhuren als coworkingspace aan organisaties die rond thema’s als fair trade en zelfbeschikking werken. “En ik blijf ook ontwerpen, maar ik ga me concentreren op verkoop aan het buitenland en online.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni