Rainbow House brengt geweld tegen holebi's en transpersonen in kaart

TRO
© BRUZZ
28/02/2019

Brussel Preventie & Veiligheid (BPV) en Equal.Brussels vermoeden dat het meeste geweld tegen holebi's en transpersonen in Brussel buiten beeld blijft. Daarom lanceren ze een project om de juiste cijfers in kaart te brengen, met het Rainbow House als centraal punt.

De 38 processen verbaal die de politie in 2017 opmaakte over discriminatie en geweld op basis van geaardheid en gender weerspiegelen absoluut de werkelijkheid niet, denken ze bij BPV, Equal.Brussels en het Rainbow House. “De hoeveelheid getuigenissen die wij hier in ons centrum, in het midden van de Rainbow Village, horen, toont aan dat de werkelijkheid anders is dan de officiële cijfers van de politie”, licht Oumayma Hammadi van het Rainbow House toe. “Mensen die echt kwetsbaar zijn, durven niet naar de politie te stappen.”

Maar die mensen doen vaak wel hun verhaal in het Rainbow House, een plek waar de holebi en transgemeenschap thuis is, of een van de 58 verenigingen die aan het huis gelieerd zijn. “Wij hebben een groot en breed netwerk en horen veel verhalen”, zegt Hammadi. “Het probleem is dat we vaak niets kunnen doen met die verhalen.”

De échte cijfers

Daarom werd door BPV, via haar Observatorium, en equal.brussels een project opgezet om meldingen aan de medewerkers van het Rainbow House op een gestructureerde en anonieme manier te verzamelen. Er werd enerzijds een fiche ontwikkeld om de gegevens op kwantitatieve en anonieme wijze te verzamelen. Een andere fiche moet medewerkers van het Rainbow House helpen om slachtoffers praktische informatie te geven om de juiste hulpverlening te krijgen.

Het project begint in maart en zou aan het einde van het jaar de eerste resultaten moeten opleveren. “We willen in kaart brengen hoe het echt gesteld is met geweld tegenover holebi’s en transpersonen”, zegt Hammadi. “Wanneer we de echte cijfers hebben, kunnen we daarmee naar de politiek stappen en kunnen die het nodige doen om de situatie te verbeteren.”

In een persbericht reageren twee politici alvast positief op het project. "Brussel moet een warme herberg zijn voor iedereen, gelijk wie je graag ziet of welke genderidentiteit je beleeft. Ik ben erg blij dat BPV extra inspanningen gaat doen om onrustwekkende zaken als gaybashing en straatintimidatie tegen te gaan", verklaart staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). "Dankzij dit project zullen de verzamelde gegevens ons belangrijke inzichten opleveren voor ons beleid. Ons Gewest moet een veilige regio zijn, voor iedereen", vult minister-president Rudi Vervoort (PS) aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni