'Rampzalige situatie' bij veiligheidskorps Justitiepaleis

© Belga
18/09/2015

De problemen bij het veiligheidskorps in het Justitiepaleis blijven aanslepen. Sinds begin deze maand is de situatie ronduit rampzalig. Heel wat zittingen met gedetineerden moeten uitgesteld worden of slepen urenlang aan, omdat het sterk onderbemande korps de gedetineerden niet of slechts zeer laattijdig kan voorleiden. De socialistische vakbond heeft een stakingsaanzegging ingediend.

Voor de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg, Luc Hennart, is de maat meer dan vol.

"We kunnen in Brussel niet meer van justitie spreken", klinkt het. Voor de zomer deden er zich al verschillende incidenten voor met het veiligheidskorps dat instaat voor de overbrenging van gedetineerden tussen de verschillende gevangenissen, van de gevangenissen naar het Brusselse justitiepaleis en van het cellencomplex in het paleis naar de zittingszalen. Sinds begin september is de toestand er niet op verbeterd.

"De toestand is onhoudbaar geworden", zegt Hennart. "Begin deze week werden tien gedetineerde verdachten door de raadkamer vrijgelaten omdat ze niet op de zitting konden verschijnen, en donderdag heeft de rechter die het terrorismeproces voorzit, beslist de zittingen voor onbepaalde tijd te schorsen. Het proces was maandag pas begonnen, maar elke dag waren er problemen om de verdachten op de zitting te krijgen."

Vrijdag sloot ook het Portalis-gebouw opnieuw de deuren omwille van het personeelsgebrek. Opnieuw verschenen een aantal gedetineerden niet voor de raadkamer.

"Het draait vierkant en het wordt steeds erger", gaat de rechtbankvoorzitter verder. "Ik heb weet van een man die vijf maanden in de cel heeft gezeten en in al die tijd nooit een rechter heeft gezien. Dit is onaanvaardbaar. Justitie is een mensenzaak, een verdachte moet in persoon voor zijn rechter kunnen verschijnen als hij dat wil. Op deze manier kunnen we niet meer van justitie spreken."

Stakingsaanzegging van ACOD
De socialistische vakbond ACOD Overheidsdiensten heeft een stakingsaanzegging ingediend voor de aanslepende problemen bij het veiligheidskorps in het Brussel. Dat zegt Kurt Sissau van ACOD vrijdag.

Met deze stakingsaanzegging, hoopt de vakbond dat minister van Justitie Koen Geens "dringend werk maakt van de beloofde aanwerving van 20 extra mensen", aldus Sissau. "Minister Geens beloofde begin juni al 20 extra personeelsleden voor het veiligheidskorps maar tot nader orde is er nog altijd niemand aangeworven", zegt Sissau.

Maar de problematiek bij het veiligheidskorps zit dieper. "Al geruime tijd zijn we benieuwd wat de toekomst van het veiligheidskorps zal zijn."

Het christelijke ACV Openbare Diensten laat bij monde van woordvoerder Filip Dudal weten de stakingsaanzegging niet mee te onderschrijven, al erkennen ze de problematiek wel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni