Rechtbankvoorzitter Hennart riskeert sanctie

Luc Hennart, de voorzitter van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel, riskeert een tuchtsanctie omdat hij weigert mee te werken aan een doorlichting van zijn rechtbank. Zo meldt deredactie.be. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had om de audit gevraagd nadat een verdachte van moord werd vrijgelaten door een procedurefout.

Luc Hennart weigert om mee te werken volgens de Hoge Raad voor Justitie. Deze instelling heeft het gebrek aan medewerking gemeld aan minister Geens. Hennart riskeert een sanctie.

"Hier wordt zwaar aan getild", zegt Tony Van Parys (CD&V) aan de VRT. Hij is voormalig minister van Justitie en een lid van de Hoge Raad voor Justitie. "De externe controle is heel belangrijk, des te meer in functie van de zich ontwikkelende autonomie van de rechtbanken en de parketten. In de mate dat de korpsoverste daar niet aan meewerkt, bemoeilijkt hij de externe controle en dit is natuurlijk niet te aanvaarden, vandaar dat de wetgever destijds heeft bepaald dat hij zich dan blootstelt aan tuchtvervolging."

Het is nu aan de eerste voorzitter van het hof van beroep om de zaak te onderzoeken en eventueel een tuchtsanctie uit te spreken.

Het zit er al langer tegen tussen Hennart en Geens. Geens noemde Hennart in het verleden al "bijzonder ondankbaar" en benadrukte dat voor de Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel al veel inspanningen waren gedaan en dat Hennart een bijna volledig gevuld kader had. "Mijnheer Hennart moet eens in eigen boezem kijken naar wat fout is met het beheer van de rechtbank", luidde het.

Eind januari gaf Hennart te kennen dat hij vragende partij was voor een doorlichting. Maar volgens de Hoge Raad voor Justitie toont hij dat dus niet in de praktijk. De raad zegt dat ze niet de nodige informatie heeft gekregen en klaagt over "een gebrek aan medewerking" van Hennart.

Luc Hennart is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?