Recordaantal Brusselaars trekt naar Vlaanderen

© Wim Robberechts Photonews
| Brussel is een magneet die trekt en duwt.

Exact 25.002 Brusselaars trokken in 2018 naar Vlaanderen. Dat zijn er bijna 17 procent meer dan in 2014. Het aantal Vlamingen dat naar Brussel verhuist stijgt ook wel, maar minder hard.

De stadsvlucht blijft duren. In 2018 verhuisden 25.254 mensen vanuit Vlaanderen of Wallonië naar Brussel. Maar: 40.162 Brusselaars maakten de omgekeerde beweging. In totaal verloor Brussel zo 14.908 mensen aan de twee andere gewesten. Na een lichte terugval in 2017 is dat opnieuw een record, blijkt uit de cijfers van Statbel.

Vlaanderen is de populairste (binnenlandse) bestemming. En die populariteit stijgt elk jaar. In 2018 gaat het om 25.002 Brusselaars die naar Vlaanderen verhuizen, of 16,7 procent meer dan in 2008. Daartegenover staan 13.821 Vlamingen die naar Brussel trokken. Dat zijn er ook meer dan in 2014, maar slechts 8 procent meer.

De in- en uitstroom naar Wallonië blijft - over de laatste vijf jaar genomen - min of meer stabiel. Hierdoor stijgt het aandeel van Vlaanderen als bestemming van 58 procent in 2014 naar 62 procent in 2018.

3 portretten

De redenen voor die stadsvlucht worden op dit moment onderzocht door de VUB en ULB. Eerder onderzoek wees al op het belang van een betaalbare gezinswoning en levenskwaliteit. BRUZZ trok ook zelf op onderzoek, en maakte drie portretten van stadsvluchters, en de redenen waarom ze Brussel verlieten. Deze week te lezen in het magazine.

Tot slot nog dit. Ondanks een negatief intern migratiesaldo, blijft de Brusselse bevolking groeien. Dat komt vooral door natuurlijke groei (geboortes) en internationale migratie. De samenvatting van de interne migratie gedurende de laatste vijf jaar, vind je in onderstaande tabel.

Interne migratie
© Statbel
| De stadsvlucht in cijfers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?