Het bezoekersaantal van de gewestelijke containerparken, ook wel Recyparken genoemd, blijft alsmaar toenemen. De laatste twee jaar steeg het aantal sorteerders met maar liefst 73%. "Dat komt vooral omdat er steeds meer parken worden gecreëerd", zegt staatssecretaris voor Openbare Netheid Fadila Laanan (PS).

Brussel heeft op het gebied van vuilnisophaling nog een lange weg te gaan als het steden als Antwerpen en Gent wil bijbenen. Maar met de Recyparken, ofwel multifunctionele containerparken, is het alvast op de goede weg. De laatste twee jaar steeg het aantal bezoekers met 73%, een tendens die zich ook lijkt door te zetten in de eerste weken van 2017.

Op naar de tien
Het succes van de parken is hoofdzakelijk te wijten aan het verhoogde aanbod van Recyparken en de uitbreiding van hun openingsuren. Het Brussels Gewest nam de twee gemeentelijke containerparken van Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem over, en stelde ze open voor de inwoners van repsectievelijk Sint-Lambrechts-Woluwe, Etterbeek en Elsene. Dat bracht het totale aantal containerparken op vier stuks, want het Gewest heeft ook nog containerparken in Vorst en Brussel-Stad.

Staatssecretaris voor Openbare Netheird Fadila Laanan (PS) wil nog meer containerparken: "Wij willen in de nabije toekomst op zijn minst tien Recyparken hebben in onze stad en niet alleen aan de rand ervan. Ook in het centrum moeten er nieuwe containerparken komen, maar het is niet eenvoudig om in de druk bebouwde gebieden geschikte terreinen te vinden."

Twee nieuwe projecten in de pijplijn
Om aan het beoogde doel van tien Recyparken te geraken, wordt er binnenkort gestart met de bouw van twee nieuwe sites in Neder-Over-Heembeek en Anderlecht. Deze projecten moeten meer worden dan enkel en alleen een plaats om afval te storten.

"De bedoeling is om met deze investering de openbare ruimte te optimaliseren en deze toegankelijk te maken voor iedereen. Zo willen we proberen van deze parken ook plaatsen te maken waar mensen hun vrije tijd willen doorbrengen", aldus staatssecretaris Laanan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni