Redding voor Dudenpark in Vorst

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
23/09/2006
Het Dudenpark wordt eindelijk opgeknapt. Er ging een lange onderhandelingsronde tussen de eigenaar, de Koninklijke Schenking, en Brussels minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo) aan vooraf, maar begin deze maand werd de reddingsoperatie van het doodzieke park dan toch ingezet. Het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM) zal zich over de achtertuin van het Union-stadion Joseph Marien ontfermen.

Door het Gewest aangestelde tuiniers doen sinds begin deze maand hun inspectieronde en verkennen het park tot in de kleinste hoekjes. "Ze mogen al meteen elke morgen een hoopje afval opruimen," zegt Dominique Junne van het kabinet van Huytebroeck. "Ze merkten dat er mensen op de bankjes overnachten en blikjes bier en andere rotzooi achterlaten. De schreeuwlelijke vuilnisbakken worden vervangen, en ook voor de hondenpoep wordt op korte termijn een oplossing gevonden."

Voor de buurtbewoners komen de maatregelen niets te vroeg. Zij tekenden anderhalf jaar geleden massaal een petitie - negenhonderd handtekeningen telde die - waarin ze een beter beheer van het park eisten. Een directe oplossing leek echter niet zo evident omdat het park eigendom was van de Koninklijke Schenking, die het privépatrimo­nium van de koninklijke familie beheert, waaronder bijvoorbeeld ook de Stuyvenbergserres. Huytebroeck, die zelf in Vorst woont, beloofde wel een oplossing. De meest voor de hand liggende, het domein overkopen, kon wettelijk niet, en de renovatiekosten helemaal uit haar eigen beleidsportefeuille betalen wilde ze niet. Dus kwam er een compromis uit de bus: het Gewest betaalt de voorbereidende studie, en de Koninklijke Schenking neemt het uiteindelijke werk voor haar rekening. Het BIM zal het park na de restauratie verder beheren.

Er is veel werk aan de winkel want het park, het pronkstuk dat Wilhelm Duden begin vorige eeuw aan koning Leopold II schonk, bevindt zich in een deplorabele staat. Net als het Zoniënwoud staan er beuken die allemaal in dezelfde periode zijn aangeplant en ondertussen hoogbejaard zijn. Een tiental bomen is zo ziek dat ze elk moment kunnen omvallen en dus een gevaar vormen voor wandelaars. Mede door het heuvelachtige reliëf en de zandige ondergrond zijn de paadjes nog amper bewandelbaar en staan de straten aan de voet van het park bij overmatige regenval blank. Een reddingsoperatie dringt zich dus op.

Herplanten
De dringende werkzaamheden zijn nog voor deze winter: de zieke bomen die elk moment kunnen omvallen, worden geveld zodra de vergunning afgeleverd is.
Op een grondiger renovatie is het nog even wachten. Eerst moet al het nodige personeel en een studiebureau gezocht worden, en dat zal ongeveer zes maanden duren. In die studie wordt eerst een historische inventaris opgesteld van de fauna en flora in het park. De staat van de bomen en planten wordt nauwkeurig onderzocht om achteraf een methode uit te kienen om ze op een veilige manier te herplanten zonder al te veel aan het oorspronkelijke concept te komen. "Het is belangrijk dat het herplanten geleidelijk gebeurt omdat je - net als in een bos - de stabiliteit van andere bomen in gevaar brengt als je een gat in een dichtbeboste zone
creëert. Door de wind en de onstabiele ondergrond dreigen andere bomen dan te sneuvelen."

En welk kostenplaatje hangt er aan al dat monnikenwerk? "Tussen de honderd en 125 euro per vierkante meter," schat Junne. Voor 22 hectare komt dat neer op minstens 220.000 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni