Regering geeft zwemmen in openlucht op Neo niet op

© KCAP Architects and Planners

De Brusselse regering wil nog altijd een openluchtzwembad of een zwemvijver op de Heizelvlakte. De waterspiegel van 15 centimeter diep, die in de laatste plannen voor Neo is voorgesteld, voldoet alvast niet. “In ons regeerakkoord staat duidelijk dat er een openluchtzwembad op het Heizelplateau moet komen, en we zullen iedereen daaraan herinneren”, zei minister-president Vervoort. Of het een zwembad of vijver wordt, waar precies, en tegen wanneer, is echter nog niet duidelijk.

Op een persconferentie rond het Neo-project kondigde de stad Brussel eerder deze week aan dat de plannen voor een zwemvijver op Neo opgeborgen worden. Het architectenbureau vreesde onder meer dat een zwemvijver te populair zou worden, en er zijn biologische moeilijkheden: het water van een zwembad moet gezuiverd worden, en daarom heb je naast de vijver zelf een even grote oppervlakte nodig, met planten om dat water te zuiveren. In plaats van de vijver komt er een waterspiegel, met een diepte van 5 tot 15 centimeter. 

Regeerakkoord
Maar bij minister-president Rudi Vervoort (PS) klonk er een ander geluid, toen hij daarover vrijdag in het parlement werd ondervraagd. “Het regeerakkoord dat we in 2014 hebben afgesloten, is duidelijk: daarin is sprake van een openluchtzwembad op het Heizelplateau. We kunnen zeker nog discussiëren over de precieze plek, maar dat het er moet komen is duidelijk. We zullen iedereen daar ook aan herinneren.”

Toen Arnaud Pinxteren (Ecolo) erop wees dat de Stad Brussel niet gebonden is aan het regeerakkoord, antwoordde Vervoort: “Maar de gewestelijke bestuurders in Neo zijn dat wel.” Minister Pascal Smet (SP.A), zelf een groot pleitbezorger van een openluchtzwembad, herhaalde het nog eens op Twitter: “Het regeerakkoord is duidelijk en zal gerespecteerd worden: er komt een echt openluchtzwembad op de Heizel.”

Het kabinet van Smet laat aan BRUZZ weten dat daarover nog gesprekken met de Stad Brussel zullen volgen. “Er moet bekeken worden of de beslissing van de waterspiegel kan aangepast worden. Als het niet op de site van Neo kan, dan moet het maar ergens anders. Maar we geven die droom van een openluchtzwembad absoluut niet op.”

'Iets in de openlucht met water'
Toen Cieltje Van Achter (N-VA) bij de regering doorvroeg naar wat er dan wel precies zal komen, volgde er geen eenduidig antwoord. “We weten niet goed wat er komt, maar er komt iets in de openlucht met water”, concludeerde ze. “Ik ben precies niet de enige die er niets van begrijpt”, liet Pinxteren zich ontvallen.

Van Achter verbaast zich er ook over dat de beslissing om de zwemvijver te vervangen door een waterspiegel, alleen door de Stad Brussel is genomen. “Neo heeft twee partners: de Stad en het Gewest. En nu lijkt het Gewest van niets te weten. Terwijl het Brussels Gewest Neo voor een groot deel mee financiert.”

“Die vijver werd in 2014 groot aangekondigd. Intussen heeft men bevestigd dat Oceade dicht gaat, er werd beloofd dat er iets mooi in de plaats zou komen, en uiteindelijk komt er iets waar je hooguit in kan pootjebaden? Dat vind ik hallucinant”, concludeert Van Achter.

 

@rudivervoort l'a rappelé au PRB. L'accord de gvt est clair et sera respecté par NEO. il y aura une vraie piscine à ciel ouvert au heysel

— Pascal Smet (@SmetPascal) June 30, 2017

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?