'Regering schuift beslissing over 4G op lange baan'

© brusselnieuws.be
24/04/2013
De Brusselse regering wil de huidige overgangsperiode voor GSM-stralingsnormen met twee jaar verlengen. De oppositie is niet te spreken over het initiatief. “Dit maakt de invoering van 4G de komende twee jaar onmogelijk.”

Brussel stemde in 2009 in met de, strenge, stralingsnorm van 3 volt per meter. Om in regel te komen werd de operatoren een overgangsperiode gegund. De strengere norm hield namelijk in dat er een pak extra antennes moesten geplaatst worden. Dat bericht zakenkrant L'Echo.

Die extra antennes staan er nog niet, mede door de zware vergunningsprocedures. Als de overgangsperiode op 1 oktober 2013 afloopt zou dat dus gevolgen hebben voor de mobiele dekking in Brussel.

De regering zou de overgangsperiode nu met twee jaar willen verlengen. De operatoren krijgen dan tot de herfst van 2015 om zich in regel te stellen.

Volgens de operatoren biedt de verlenging van de overgangsperiode echter geen oplossing voor de invoering van een sneller mobiel 4G-netwerk in Brussel. Iets waarvan met name de werkgeversverenigingen en de EU vinden dat het nodig is. "Men schuift de problemen gewoon 2 jaar voor zich uit", klinkt het bij de operatoren.

Op het kabinet van Milieuminister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) verdedigt men de demarche. "Het gaat om een complexe materie", klinkt het. "Door de verlenging wordt de Brusselaar alvast gevrijwaard van een achteruitgang van het netwerk. Zo krijgen we tijd om structurele oplossing voorzien."

Volgens MR-fractieleider Vincent De Wolf betekent het initiatief echter dat er de komende twee jaar geen schot zal komen in het 4G-dossier. "Dit is tekenend voor het immobilisme van de huidige regering", stelt hij.

De Wolf stelt ook dat nu duidelijk dat het compromisvoorstel van minister Huytebroeck, om de straling van het huidige netwerk en een toekomstig 4G-netwerk apart te meten, van de baan is. "Dat toont de verdeeldheid binnen de regering en de incompetentie van de minister aan", zegt hij.

Volgens Huytebroeck zelf zaait De Wolf "met opzet verwarring". "Dit initiatief betekent niet dat er niet verder gezocht wordt naar een oplossing voor 4G", zegt ze.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni