Rekenhof: 'Beheer van collecties KMKG is zorgwekkend'

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) slagen er niet in om hun collecties goed te beheren. De stukken worden niet goed geïnventariseerd, slecht bewaard en slecht beveiligd. Dat blijkt uit een rapport van het Rekenhof.

De musea in kwestie zijn het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum, de Musea van het Verre Oosten en de Hallepoort.

De bedoeling van het rapport van het Rekenhof was nagaan hoe de musea de inventaris van de collecties bijhouden, welke stukken zich in de collecties bevinden en hoe de uitgeleende, gedeponeerde en aangekochte stukken beheerd worden.

Het Rekenhof ging ook na of de musea de gepaste maatregelen nemen om de conservatie en de veiligheid van dat patrimonium te garanderen.

'Zorgwekkend'
In het rapport worden de inventarisatie en het beheer van de collecties van de KMKG, alsook de omstandigheden waarin de collecties worden bewaard, 'zorgwekkend' genoemd.

Ondanks eerdere inspanningen op dat vlak, is de toestand niet voldoende geëvolueerd, vindt het Rekenhof.

Volgens het rapport moet er dan ook dringend strategisch worden nagedacht over een beter beheer. Tegelijkertijd worden een aantal aanbevelingen geformuleerd, zoals het aanwerven van een ingenieur, verantwoordelijk voor het beheer en de veiligheid van het gebouwen.

Maatregelen
De directeur-generaal van de KMKG laat weten dat er reeds maatregelen genomen zijn en dat er nog zullen volgen. Hij verwijst ook naar het personeelstekort.

Ook federaal minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle (MR), onder wiens bevoegdheid de KMKG als federale wetenschappelijke instellingen vallen, gaf aan dat er bijkomende maatregelen zullen worden genomen om tegemoet te komen aan de aanbevelingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?