Rekenhof: ‘Extra vertraging en kosten voor nieuwe Navo’

De nieuwe Navo-hoofdzetel in Haren zal een pak duurder uitvallen dan eerst gedacht, onder meer door schadeclaims van de aannemer. Dat zegt het Rekenhof in een nieuwe audit over de bouw van het hoofdkwartier.

Het contract voor de nieuwe Navo werd in 2010 binnengehaald door BAM Alliance, toen met een geschatte prijs van 450 miljoen euro.

BAM Alliance diende echter al verschillende schadeclaims in. Onder meer voor de barre winter van 2012-2013, maar ook "het gebrekkige beheer door de aanbestedende overheid", talrijke wijzigingen die de Navo nog wilde doorvoeren en veiligheidsvereisten die verder zouden gaan dan afgesproken. De totale claims zouden volgens BAM 240 miljoen euro benaderen.

Daarvan werd in 2012 al eens 13 miljoen toegekend. Begin dit jaar werd er dan een voorlopige overeenkomst afgesloten voor 10,4 miljoen euro. Er werd ook al 14,7 miljoen euro voorzien om meerkosten door onvoorziene omstandigheden te dekken. Volgens het Rekenhof is het echter mogelijk dat dat bedrag door de nieuwe schadeclaims ontoereikend is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?