Rekenhof zeer kritisch voor Regie der Gebouwen

© brusselnieuws.be
29/12/2014

Het Rekenhof waarschuwt in een rapport voor de slechte werking van de Regie der Gebouwen. Er is geen merkelijke verbetering van de interne organisatie en communicatie, ondanks de geplande reorganisatie. Onder meer het KMI en de spoorwegpolitie in Brussel kregen te maken met de slechte werking van de Regie.

De interne communicatie van de Regie laat sterk te wensen over. Dat blijkt uit een recent rapport van het Rekenhof. De Regie heeft bovendien geen vastgoedstrategie. Verder bulken de verbouwingsdossiers van de nutteloze studies, kosten en onverklaarbare vertragingen, en is de databank van de Regie onvolledig. Kortom, het Rekenhof hekelt de knoeiboel bij de Regie der Gebouwen, schrijft De Tijd.

Geldverspilling
Door het gebrek aan gegevens als gevolg van de onvolledige databank moet de Regie vaak terugvallen op de kennis en het proactief optreden van haar medewerkers om grote fouten te vermijden, aldus het rapport.

Zo was in 2009 de Brusselse spoorwegpolitie aan het Zuidstation op zoek naar een nieuw gebouw na een beslissing van de arbeidsinspectie. De ministerraad ging ermee akkoord om een ander gebouw te huren. Na onderzoek bleek echter dat vlak naast het Zuidstation een overheidsgebouw leegstond, waar de spoorwegpolitie zo kon intrekken. De geplande huur zou pure geldverspilling geweest zijn.

Ook bij het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) in Ukkel konden nutteloze uitgaven nipt vermeden worden. Het KMI had uitbreidingswerken aangevraagd omdat het meer archiefruimte nodig had. De Regie wist niet of die werken echt nodig waren, want ze heeft geen inventaris van de bezettingsgraad van haar gebouwen. Een medewerker van de Regie ging een kijkje nemen ter plaatsen en toen bleek dat de uitbreidingswerken niet nodig waren omdat er toch plaats genoeg was in het gebouw.

De Regie der Gebouwen is verantwoordelijk voor verschillende overheidsgebouwen in België. In Brussel staat de Regie onder meer in voor het onderhoud van onder meer het Justitiepaleis, Bozar, de Muntschouwburg en de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis.

Omkoopschandaal
In 2006 kwam aan het licht kwam dat de Regie betrokken was in een groot omkoopschandaal. Het proces tegen de Regie loopt momenteel bij de correctionele rechtbank in Brussel. Na het schandaal werd er een nieuwe directeur aangesteld en organisatorische verbeteringen gepland. Zo zou de Regie haar interne controle versterken, een interne audit organiseren en een meerjarenplanning maken van de vastgoedbehoeften van de verschillende klanten. De audit werd pas in juni 2014 georganiseerd. Op de andere vlakken werd er nog altijd geen noemenswaardige vooruitgang geboekt.

Het rapport van het Rekenhof is een nieuwe knauw voor het imago van de Regie der Gebouwen. De Regie was echter niet bereikbaar voor commentaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni