Renovatie gemeentehuis Vorst afgerond

Danny Vileyn
© BRUZZ
29/06/2016

VORST - De buitenrestauratie van het gemeentehuis van Vorst is rond. Die restauratie heeft meer dan zeven miljoen euro gekost, met dank aan het gewest dat 70 procent heeft gesubsidieerd. Nu nog de binnenkant.

Over smaak valt niet te twisten. Mensen die Brussel niet zo goed kennen, houden het er bij dat het gemeentehuis van Brussel het mooiste gemeentehuis is. Schaarbeek is ook niet onaardig en Charles Picqué zwoer er destijds bij dat Sint-Gillis het mooiste is. Maar eigenlijk heeft de gemeente Vorst het mooiste gemeentehuis. Het gemeentehuis bleef lang onopgemerkt omdat het in een abominabele staat verkeerde. De bomen groeiden uit het dak en sommige binnendeuren moest je echt wel met zachtheid behandelen, een ideaal decor voor een decadente film. Maar nu de buitenkant gerestaureerd is, kan het art-decopareltje van Jean-Baptiste Dewin in ere hersteld worden. Dewin is vooral bekend als architect van ziekenhuizen zoals het Sint-Pietersziekenhuis.

Het gebouw is sober, geometrisch en functioneel. Voor de buitenkant werden baksteen, blauwsteen, met similisteen bedekt beton en verscheidene metalen gebruikt. Marmer en tropische houtsoorten domineren het interieur. De glas-in-loodramen verbeelden het woud, de bronzen sculpturen verbeelden de nijverheid van de gemeente Vorst. Het gebouw zag er niet zo best meer uit, maar studies lieten zien dat het gebouw nog in betrekkelijk goede staat was en vooral in de loop der jaren - het gemeentehuis dateert uit 1938 - weinig veranderingen heeft ondergaan. Toch was een vijfde van de 250.000 bakstenen aangetast door regen en Vorst. Het was een huzarenstukje om die te vervangen. De 300 metalen raamkozijnen werden verbeterd of gerestaureerd en klaargemaakt voor dubbele beglazing.

Het is inmiddels tien jaar geleden dat er begonnen is met de restauratie. Nu de buitenkant klaar is, is het met spanning wachten op de binnenkant – niet in het minst op de restauratie van de lokettenzaal en de raadszaal. Laag-Vorst zet met de restauratie van de buitenkant van het gemeentehuis een grote stap voorwaarts. De restauratie van de Abdij, rechttegenover het gemeentehuis, waarvoor Europees geld en Belirisgeld klaar ligt, is de volgende grote stap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni