In Anderlecht is vanmiddag de symbolische eerste steen gelegd van de nieuwe campus van de horecaschool Elishout-Coovi. Verschillende gebouwen worden gerenoveerd, en er komt een nieuwe toren van veertien verdiepingen.

In de toren kunnen cursisten het vak leren in de verschillende leskeukens. Op de bovenste verdieping komt een restaurant. De toren komt vlak naast de Ring rond Brussel te staan.

De vernieuwing van de campus is het grootste bouwdossier dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ooit heeft gefinancierd. De VGC trekt er 25 miljoen euro voor uit, maar liefst een kwart van de jaarlijkse begroting.

"Je kan die school niet aan zijn lot overlaten," zegt Guy Vanhengel (Open VLD), in de VGC bevoegd voor Onderwijs. "We moeten die een nieuwe boost geven. Nu gaan we er voor zorgen dat deze school weer een pareltje wordt in het Brussels Gewest."

'De blik op Brussel'
De nieuwe uitdagingen voor Coovi zijn groot, zegt Steven Vervoort, de algemeen directeur van het VGC-Onderwijs. "De grote uitdaging voor zowel het dag- als het avondonderwijs is dat onze instellingen ook toegankelijk moeten worden voor de leerlingen uit het Brussels Gewest."

Vooral Brusselaars moeten de weg naar Elishout vinden. Van het totale aantal leerlingen en volwassen cursisten binnen COOVI komt amper twintig procent uit Brussel. Tachtig procent komt vooral uit het Pajottenland.

En dat moet in de toekomst anders, vindt minister Guy Vanhengel. "We moeten de blik wenden op het Brussels Gewest, waar zovele jongeren op zoek zijn naar een job. Hier kunnen ze een opleiding krijgen die hen meteen toegang zal bieden tot de arbeidsmarkt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie