'Renovatie voorgevel Justitiepaleis begint in 2018'

© Wikipedia

De renovatie van de voorgevel van het Justitiepaleis moet in 2018 beginnen en zou tot 2,5 jaar duren. Dat zegt de Regie der Gebouwen. Tien à twaalf jaar later moeten alle gevels gerenoveerd zijn. Daarna is de sokkel van de koepel aan de beurt.

Vorige week werd het Justitiepaleis door het World Monuments Fund opgenomen in de lijst van de 50 meest bedreigde monumenten en sites ter wereld. De top van de magistratuur en de advocatuur hoopte dat de opname een momentum kon creëren voor de bevoegde autoriteiten, en in de eerste plaats ministers Jambon (N-VA), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, de eigenaar van het justitiepaleis, en minister Koen Geens (CD&V), bevoegd voor Justitie, de gebruiker van het gebouw.

Maar de Regie argumenteert dat het ze gebouw helemaal niet verwaarloost. "Alle platte daken zijn vernieuwd en de globale studie voor de renovatie moet nu getoetst worden. Er is een bestek in opmaak. Het dossier moet goedgekeurd worden door het ministerie van Financiën en door de dienst Monumenten en Landschappen. In een eerste fase renoveren we de gevels en dan de sokkel van de koepel", zegt Johan Vanderborght.

Hij schat dat de werkzaamheden voor de renovatie van de voorgevel tweeënhalf jaar in beslag zullen nemen, terwijl de volledige gevelrenovatie binnen tien tot twaalf jaar moet afgewerkt zijn. "Het is de Regie die dit dossier beheert", klinkt het op het kabinet Jambon. "Hun schatting voor de timing is ruim, maar voorzichtigheid is geboden omdat ze niet alles in eigen handen hebben."

Voor de inrichting van de scanstraat, de beveiligde toegang aan de hoofdingang van het Poelaertplein, is de vergunning inmiddels bekomen. De offertes van de aannemers worden nu onderzocht en de Regie hoopt in 2016 te starten met de werkzaamheden
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?