Respijthuis geeft rust aan ouders van ziek kind

Als kinderen met een ernstige ziekte worden opgenomen in het ziekenhuis, dan is dat niet alleen zwaar voor de patiëntjes zelf, maar ook voor hun familie. Die lijdensweg blijft duren als ongeneeslijk en zwaar zieke kinderen naar huis mogen. De ouders is dan geen rust gegund. Maar daar komt nu verandering in met het eerste 'Huis voor Respijtzorg'.

David Steegen, kabinetsmedewerker van Guy Vanhengel (VLD): "Daar kunnen kinderen naartoe die even niet thuis terecht kunnen omdat het te zwaar is voor de ouders. Daar kunnen ze de nodige zorgen krijgen. Dan kunnen ouders zich herbronnen en hun batterijen opladen."

De drie Brusselse universitaire ziekenhuizen en het Fabiola-kinderziekenhuis werken samen met het Respijthuis. Er is nu een vzw opgericht om de bouw van dat huis te beheren. Waarschijnlijk komt dat in Evere of Sint-Agatha-Berchem.

Het Respijthuis is een Brussels initiatief van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Het is dus bi-communautair. Het Huis is uniek in België en staat open voor alle kinderen, en dus niet alleen de Brusselse.

Maar de plaatsen zijn beperkt, zegt David Steegen. "Er zijn tien plaatsen, daarvoor moet men reserveren. En er zijn twee plaatsen die vrij gehouden worden voor noodgevallen."

Het Respijthuis gaat open in de loop van 2007 en kost twee miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?