| De gigantische clitoris op het Muntpein was moeilijk te missen.

Reuzenclitoris op Muntplein vraagt aandacht voor vrouwenbesnijdenis

© Belga
04/02/2022
Updated: 04/02/2022 19.17u

In de aanloop naar de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV), op zondag 6 februari, heeft een reuzenclitoris vrijdag enkele uren het Brusselse Muntplein gedomineerd. Met de vijf meter hoge opblaasbare clitoris wil de Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking van België (GAMS België) aandacht vragen voor de problematiek van vrouwenbesnijdenis, waarbij de clitoris weggesneden wordt.

In aanwezigheid van de Brusselse schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele Ngoi (PS) en schepen van Cultuur en Grote evenementen Delphine Houba (PS) werden vrouwen uitgenodigd om de clitoris beter te leren kennen. In werkelijkheid meet het orgaan acht tot twaalf centimeter. Hoewel vaak voorgesteld als een uitwendig orgaan ter grootte van een erwt, bevindt de clitoris zich grotendeels inwendig. Zoals de reuzenclitoris illustreert, heeft het orgaan twee 'benen' of harde zwellichamen, met 'kussens' of zachte zwellichamen. Net zoals de penis is de clitoris een erectieorgaan dat opzwelt.

"Dit orgaan van vrouwelijk genot was zelfs in anatomische boeken verborgen. En het is dit orgaan dat men in Sub-Sahara-Afrika, het Midden-Oosten en Azië bij vrouwen probeert te controleren door genitale verminking, en in Europa tot de twintigste eeuw om hysterie en onanisme te behandelen", legde Fabienne Richard, directrice van GAMS België vrijdag uit. "Het vrouwelijk genot heeft steeds angst ingeboezemd."

Richard wou de aandacht vestigen op twee centra die clitorisreconstructie aanbieden, wat het RIZIV terugbetaalt, in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel en het Universitair Ziekenhuis in Gent. Volgens Richard zijn 200 miljoen vrouwen ter wereld besneden en worden dagelijks nog 6.000 tot 8.000 meisjes genitaal verminkt.

Met de hashtag #MeetYourClit spoorde GAMS België voorbijgangers aan een foto te nemen met de reuzenclitoris en te posten op sociale media. De opblaasbare clitoris was op Internationale Vrouwendag (8 maart) al voor de Eiffeltoren in Parijs te zien. Na Brussel reist de gigantische clitoris door naar Amsterdam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , clitoris

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni