Rogierplein met 'verfrissende nevel' tegen 2015

© brusselnieuws.be
12/07/2012
De Brusselse regering lanceert de openbare aanbesteding voor de bovengrondse heraanleg van het Rogierplein. Dat krijgt een vernevelingsinstallatie. De werkzaamheden zouden in 2013 beginnen en twee jaar duren. Voormalig Brussels minister Pascal Smet is verontwaardigd over de vertraging. "Wat voor bestuur is dat?"

Het Rogierplein wordt opnieuw aangelegd "op maat van voetgangers, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer", klinkt het bij minister van Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V). Er komt ook een vernevelingsinstallatie (de witte waas op het simulatiebeeld). "In de ondergrond van het Rogierplein komen 132 kleine gaatjes waardoor nevel op het plein wordt gecreëerd. Deze nevel zal voor een aangenaam, verfrissend effect zorgen bij de bezoeker van het Rogierplein."

Promenade
Aansluitend op het vernieuwde Rogierplein komt er ook een voetgangerszone langs de Kleine Ring, van de Ginestestraat tot de Albert II-laan. Die zogenaamde 'strip' van 350 meter lang en 22 meter breed wordt aangelegd met witte betontegels. "Er is eveneens plaats voor bomen, gezellige terrasjes en voor andere ontspannende activiteiten", aldus nog Grouwels. "Het wordt een heus fiets- en wandelparadijs."

In mei werd al een aanbesteding uitgeschreven de grote luifel die het Rogierplein een eigentijds cachet moet geven. De bouw daarvan zou nog eind dit jaar moeten beginnen als de werkzaamheden aan het metrostation zijn afgerond.

Uitstel
Het Rogierplein ligt al open sinds oktober 2009. De afbraakwerken waren immers al overeen gekomen in de vorige legislatuur. De eigenlijke heraanleg werd echter meermaals uitgesteld door de huidige regering, onder meer door de financiële crisis. De plannen voor het vernieuwde plein dateren van 2006.

Voormalig Brussels minister voor Openbare Werken Pascal Smet (SP.A), die aan de basis lag van de plannen, is niet te spreken over de vertraging. "Het plein ligt al drie jaren open, het politieke werk en de plannen zijn al meer dan drie jaren geleden goedgekeurd (op mijn initiatief) en nu gaan ze er nog drie jaren over doen vooraleer het af is... wat voor soort bestuur is dat ?", schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Vrijdag repliceerde Brigitte Grouwels op de sociale netwerksite. Ze "wenst Pascal Smet snel een deugddoende vakantie toe, zodat zijn zuurtegraad eindelijk wat kan afnemen en hij met frisse moed eindelijk werk maakt van de broodnodige onderwijshervormingen."

Centen
De totale heraanleg van het Rogierplein kost 29 miljoen euro. "Dat is een besparing van liefst 25 procent in vergelijking met de oorspronkelijke heraanlegplannen", aldus Grouwels. Meer dan een derde (10,5 miljoen euro) is voor de bovengrondse werken waarvoor nu de aanbesteding is uitgeschreven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni