Roma getuigen over 'oneerlijke politieactie'

© BRUZZ
| Betrokkenen getuigen over de gebeurtenissen afgelopen dinsdag, in het midden zit Rocca Petalo, voorzitter van Oracle des Roms et Sinti

In de nasleep van de grootschalige politieactie die dinsdagochtend plaatsvond in verschillende woonwagenparken, organiseerde de Roma-gemeenschap een persconferentie om de omstandigheden van de operatie aan te klagen.

Dinsdagochtend viel de politie binnen in verschillende woonwagenkampen waarbij in totaal negentig caravans in beslag werden genomen. Woensdag kwam al een dertigtal Roma samen aan het justitiepaleis om hun ontevredenheid te uiten over de actie.

Donderdag verzamelden verschillende getroffen mannen en vrouwen voor een persconferentie geleid door Rocca Petalo, voorzitter van Oracle Des Roms et Sinti, een comité dat als woordvoerder optreed voor de Roma en Sinti-gemeenschap.

Getuigenissen

Een vrouw vertelde hoe de politie bij haar binnenviel en haar samen met andere vrouwen brutaal boeide met kabelbinders. Haar zonen zouden, onder de indruk van de wapens van de agenten, huilend gesmeekt hebben om niet te schieten.

De mannen kregen een nummer op hun hand geschreven. Sommigen werden ter plekke ondervraagd, andere moesten enige tijd in de cel doorbrengen en werden na ondervraging vrijgelaten, maar hun caravans waren ze kwijt.

Onschuldige mensen op straat

Rocca Petalo, voorzitter van Oracle Des Roms & Sinti, spreekt van een razzia: “Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen criminelen en onschuldige mensen. Ook gezinnen met kinderen, zieken, ouderen en mensen met een handicap worden getroffen en staan nu met lege handen op straat."

Koen Geurts van integratiecentrum Foyer laat ook van zich horen. “Ik moedig het aan dat criminele activiteiten worden aangepakt, maar dit zijn slechte praktijken tegen onschuldige mensen. Men laat hen aan hun lot over.”

Geen hulp

Op de vraag of er hun hulp is aangeboden door jeugd- en familiesecties van het parket werd negatief geantwoord. Geen van hen zou door iemand benaderd zijn. “Alles wat wij hebben: geld, eten, medicatie en kleren zit in onze caravan, ze hebben het allemaal meegenomen. We hadden niet eens een telefoon of geld om een taxi te bellen”, zegt Petalo.

Volgens het parket moet de rechter nog beslissen wat er verder met de woonwagens gebeurt en of de eigenaars ze al dan niet terugkrijgen. Ze zouden mogelijk het product van witwassen zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?