Roma moeten tentenkamp langs E40 verlaten

KVDP
© BRUZZ
02/03/2022

BRUZZ ging in januari dit jaar een kijkje nemen in het tentenkamp

Al maanden verblijven enkele Roma-families in een tentenkamp langs de E40 in Schaarbeek. De leefomstandigheden zijn erbarmelijk, maar buurtbewoners klagen ook over overlast. Via het gerecht heeft de Regie der Gebouwen, de eigenaar van het terrein, een bevel tot uitzetting verkregen.

De Roma namen het terrein tussen de E40 en de Kolonel Bourgstraat, ter hoogte van de gebouwen van de VRT en RTBF, vorige zomer in. Ze plaatsten er hutjes en tenten en zouden intussen met zo’n tachtig mensen zijn. “We hebben de Regie der Gebouwen, die eigenaar is van het terrein, gevraagd om een uitzetting”, zegt Marc Weber, kabinetschef van Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi). “De buurtbewoners zijn zich bewust van de moeilijke situatie waarin deze mensen zich bevinden, maar de overlast is enorm.”

“Het is er vreselijk smerig. Het hele terrein is een openbaar toilet”, zegt Weber. “Op een bepaald moment moet er iets gebeuren.” Buurtbewoners lanceerden een petitie om een oplossing te eisen. Maar ze vragen in de eerste plaats dat de Roma vertrekken. “Ze kappen hout om zich te verwarmen”, zegt buurtbewoner Guy Castadot, die ook het buurtcomité Mediapark coördineert. “Dat zorgt ervoor dat mensen thuis de ramen niet meer open kunnen zetten, of ze kunnen niet meer ademen”, vult Weber aan. Castadot: “Er ligt overal afval en ze maken ook veel lawaai.”

Uitzettingsbevel

Volgens de kabinetschef van de burgemeester kan de gemeente Schaarbeek zelf niet veel doen, omdat de gemeente niet de eigenaar van de grond is. “Wij hebben verschillende sociale diensten gestuurd om een oplossing te vinden. Enkele mensen zullen terechtkunnen bij jeugdhulp, maar voor de meesten zal er geen oplossing zijn. Ze hebben enkele plaatsen aangeboden gekregen via Samusocial, maar daarvoor moesten gezinnen soms in twee gesplitst worden en dat willen ze niet, wat ik wel kan begrijpen.”

De gemeente ondersteunt de vraag van de buurtbewoners om de Roma uit te zetten. “De Regie der Gebouwen moest daarvoor naar het parket gaan en heeft dat ook gedaan. De beslissing is genomen en de volgende stap is dat de eigenaar een deurwaarder stuurt om de mensen op de hoogte te brengen van de uitzetting. Een dag of twee later zal de uitzetting wellicht plaatsvinden met de hulp van de lokale politie.”

De woordvoerder van de Regie der Gebouwen bevestigt dat het een uitzettingsbevel heeft, maar geeft verder geen informatie. “De mensen ter plaatse zijn al op de hoogte gebracht”, zegt de woordvoerder. Wanneer de uitzetting zal plaatsvinden, wordt niet publiek gemaakt. Buurtbewoner Guy Castadot bevestigt dat de bewoners van het kamp nog niet vertrokken zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving, roma, tentenkamp

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni