Ruim 1.000 betogers voor recht op abortus

© Vrouwenraad

Onder leiding van verschillende feministische actiegroepen uit heel Europa kwamen donderdagavond 1.150 vrouwen én mannen samen in Brussel om er te betogen voor het recht op abortus in Europa. 28 september as is eveneens de Internationale dag voor het recht op abortus.

Terwijl ze luid "mijn lichaam, mijn keuze" scandeerde trok de menigte van aan de Esplanade van het Jubelpark richting het Schumanplein. De mars stond in het teken van solidariteit met de vrouwen in de Europese landen waar abortus nog niet gegarandeerd is.

"Denk aan Ierland en Malta, waar de facto een verbod is op abortus, maar denk ook aan een aantal Oost-Europese landen als Hongarije of Polen die voorloper waren, maar waar de laatste jaren alleen maar stappen achteruit gezet zijn", vertelt Sophie De Graeve van de feministische denktank Furia.

Dat nog niet alle Europese vrouwen het beslissingsrecht hebben over hun eigen lichaam, vinden de actievoerders onbegrijpelijk. Ze eisen dan ook dat het recht op vrijwillige zwangerschapsafbreking erkend wordt als een fundamenteel recht voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

"Ook in België zijn we er nog niet helemaal. Er is een regeling, maar abortus staat wel nog altijd in het strafrecht en dat is niet meer van deze tijd. Het heeft niets te maken met moraliteit, maar enkel met seksuele gezondheid van vrouwen", stelt De Graeve.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?