© Tim Devriese | Het portret is te zien op de hoek van de Sint-Kristoffelsstraat en de Rijkeklarenstraat.

Ruim 300 manifestanten herdenken slachtoffer eerste homofobe moord

VT
© BRUZZ
17/05/2018

Donderdagavond wordt de dood van Ihsane Jarfi herdacht. Hij werd in 2012 vermoord omdat hij homo was. Er staan verschillende activiteiten gepland, zoals de onthulling van een muurschildering van de jongeman, en verschillende lezingen in de Bozar.

Hassan Jarfi vader slachtoffer homofobe moord
© Bruno De Lille | Ook Hassan Jarfi, vader van het slachtoffer, neemt het woord tijdens.

Dat de herdenking vandaag, donderdag gebeurt, is niet toevallig. Op 17 mei vindt immers IDAHOT plaats, de International Day Against Homphobia and Transphobia.

In de vooravond verzamelen verschillende holebi-verenigingen en hun sympathisanten op het Muntplein. Verschillende muzikanten en dichters herdenken er het leven en de dood van Ihsane zelf. Ook Hassan Jarfi, vader van het slachtoffer, neemt er het woord.

Muurschildering

Rond zes uur 's avonds start de herdenkingsmars, die voor de vierde keer wordt georganiseerd. Tijdens die mars wordt het metershoge portret van Jarfi op de hoek van de Sint-Kristoffelsstraat en de Rijkeklarenstraat. Het werk is van de hand van kunstenares Anthea Missy.

Kunstveiling

Later op de avond volgt er nog een groot feest in de Bozar. Daar worden kunstwerken geveild ten voordele van de Stichting Ihsane Jarfi, die de strijd aangaat tegen discriminatie en homofobie.

Daarnaast worden er ook lezingen gehouden, met ondere andere Bisi Alimi, een een Nigeriaanse activist die zijn land moest ontvluchten en voor rechten voor de LGBT+ gemeenschappen opkomt. De avond wordt afgerond met een receptie en een concert van La Diva

Meer informatie vind je op de facebookpagina van de Ihsane Jarfidag en de website van Bozar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Ihsane Jarfi, pride , lgbt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie