Rusthuizen in Evere moeten dokken

© pagode
© pagode
Alle rusthuizen in Evere mogen zich binnenkort verwachten aan een fikse aanslag. De gemeente van PS-burgemeester Rudi Vervoort heft een nieuwe 'hotelbelasting' die oploopt tot 1.600 euro per jaar per kamer. "Rusthuizen zijn een economische activiteit geworden."

D e beslissing dateert van eind vorig jaar, maar zopas heeft een aantal rusthuizen een brief in de bus gekregen waarin de nieuwe belasting wordt aangekondigd. Het gaat om een taks op het uitbaten van gemeubelde kamers. Die bestond al, maar tot hiertoe waren rusthuizen hiervan vrijgesteld.

De bedragen variëren van 1.000 euro per jaar voor een flat kleiner dan vijftig vierkante meter, tot 1.600 euro voor appartementen groter dan honderd vierkante meter.

"We zien een belangrijke verschuiving in de economische activiteit in Evere," legt gemeentesecretaris Dirk Borremans uit. "Kantoorgebouwen worden door privépromotoren omgebouwd tot rusthuizen." Evere vond het niet langer gerechtvaardigd om rusthuizen vrij te stellen van belastingen. "Vroeger werd een home uitgebaat door een particulier, vandaag door multinationale bedrijven."

De N-VA Evere heeft geen goed woord over voor deze beslissing. "Rusthuizen gelijkstellen met hotels is absurd," zegt lokaal N-VA-voorzitter Lieven Van Mele. "Bovendien is het een besluit van de nieuwe meerderheid waar antibelastingpartij Open VLD toe behoort. Onbegrijpelijk."

Volgens N-VA ontsnappen de openbare rusthuizen aan de nieuwe belasting en is er sprake van discriminatie ten aanzien van privérusthuizen, maar dat ontkent de gemeente formeel: alle bejaardentehuizen - commerciële, maar ook deze die uitgebaat worden door een vzw of OCMW - moeten betalen.

Erik Verjans, directeur van rusthuis Sint-Jozef, kreeg enkele dagen geleden de vraag van de gemeente om het aantal kamers door te geven. Over de hoogte van de belasting werd hij niet geïnformeerd. Sint-Jozef heeft negentig kleine kamers. Dat zou een aanslag betekenen van negentigduizend euro per jaar. Verjans staat perplex: "Dat kàn niet. We hebben die middelen niet. We zijn een vzw. Onze gemiddelde dagprijs is 52 euro. Die taks zullen we dus moeten verhalen op onze residenten. Heel erg!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?