Ryanair bedreigt Belgische piloten na stakingsaanzegging voor deze zomer

© PhotoNews
| Staking van het boordpersoneel van vliegtuigmaatschappij Ryanair in Brussels Aiport.

De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft haar Belgische piloten laten weten dat ze gevolgen zullen ondervinden als het tot stakingen zou komen. Eerder deze week hadden de Belgische piloten te kennen gegeven dat voor deze zomer een stakingsaanzegging verstuurd is.

Enkele dagen geleden raakte bekend dat vakbonden uit vijf landen, waaronder België, dreigen met een Europese staking van het cabinepersoneel (stewards en stewardessen) bij Ryanair als de Ierse lagekostenmaatschappij niet instemt met "een echte sociale dialoog".

BeCA, de beroepsvereniging van lijnpiloten in België, en de vakbonden ACV Puls en CNE lieten maandagavond weten de actie van de bemanningsleden, met thuisbasis in ons land, te steunen en dat ook voor de piloten een stakingsaanzegging ingediend werd, omdat Ryanair "voortdurend het Belgische arbeidsrecht omzeilt", stellen BeCA en de bonden.

Ryanair van haar kant benadrukt woensdag in het bericht aan de Belgische piloten dat ze op 7 oktober 2020 een overeenkomst gesloten heeft met ACV Puls/CNE over de loonvoorwaarden voor de piloten tot 2024 en dat de vakbond daar nu op zou willen terugkomen.

"Als de vakbond die overeenkomst naast zich neerlegt, dan zullen ook alle andere onderhandelde voordelen voor de piloten komen te vervallen", klinkt het.

Klantenvertrouwen

De lagekostenmaatschappij benadrukt dat "stakingen niets opleveren", zegt personeelsdirecteur Darrell Hughes woensdag in een interne nota, die Belga kon inkijken. "Stakingen zorgen enkel voor schade aan het klantenvertrouwen en de Belgische basissen en crew jobs, terwijl we nog in een fragiele herstelperiode na corona zitten."

"Dit is geen bedreiging, maar de rationele uitkomst als we niet op onze Belgische crews kunnen rekenen om de planning uit te voeren. Onze beide Belgische basissen worden al getroffen door de nieuwe vliegtaks."

Ryanair dreigt in de nota ook met het verhuizen van capaciteit en investeringen vanuit België naar andere landen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?