Sadface tegen zwerfvuil

Op de facebookpagina Leo Not Happy staat een opmerkelijke oproep: help afval opruimen in Brussel. Het is een initiatief van de 25-jarige marketingstudent Adel. Adel, die zijn familienaam liever niet gepubliceerd ziet, post op zijn facebookpagina foto’s van afval die hij in de stad spot. Zijn handelsmerk: naast het afval installeert hij eerst een kartonnen mannetje dat sip kijkt – de Leo Not Happy in kwestie

Met die foto’s probeert Adel ons op een humoristische manier een geweten te schoppen. “Ik geloof in humor om ook erg negatieve dingen opgelost te krijgen. Met agressie of extreme standpunten kom je nergens. Door dat grappige aspect, prikkel ik de nieuwsgierigheid. Ik hoop dat mensen dankzij Leo Not Happy de reflex zullen kweken om zelf vuilnis op te rapen", zegt Adel. Leo Not Happy verwijst overigens naar de speech die Leonardo di Caprio op de Oscaruitreiking gaf over de opwarming van de aarde.

'Ik zie overal afval'
“Toen ik met dit project begon, zag ik af en toe vuilnis op straat liggen. Nu zie ik het overal, niets ontgaat me nog.” Tussen de foto’s door, lees je er ook artikels (in het Frans) over de overconsumptie van plastic en de nefaste invloed van afval op het milieu. Hij probeert zelf zo veel mogelijk in bulk te kopen om minder verpakkingen in huis te halen. Niet enkel fruit en groenten, maar ook pasta, bloem, droge vruchten. Op termijn wil Adel ook zelf reportages maken. Zo plant hij een reeks over iemand die in zes maanden tijd amper één vuilnisemmer afval produceerde.

Actie!
De pagina Leo Not Happy bestaat nu een maand en verzamelde meer dan 1.000 likes. Adel vindt dat het nu tijd is voor actie. Daarom wil hij een grote opruimactie op poten zetten met zo veel mogelijk vrijwilligers. Toen Adel contact opnam met de Stad Brussel om zijn idee toe te lichten, stelden ze hem voor om de vuilnisopruimactie te laten plaatsvinden op de Dag van de Netheid, zaterdag 23 april. “Mij maakt het niet uit of er 10 mensen op af komen of 1.000,” zegt Adel. Afspraak aan de Beurs, en van daaruit stuurt hij verschillende teams naar plekken waar veel afval ligt. De komende dagen wordt de praktische kant van de opruimdag duidelijk. Hou de facebookpagina Leo Not Happy in de gaten als je meer wil weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?