Saga van jeugdhuis De Branding duurt voort

Jeugdhuis De Branding begint met een petitie. Op die manier willen de jongeren het Jetse schepencollege ervan overtuigen dat op het braakliggende terrein naast café De Welkom aan het Kardinaal Mercierplein een jeugdhuis moet komen.

De grond is eigendom van de gemeente. De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zou bereid zijn die grond aan te kopen en er een jeugdhuis te bouwen.

Het is de zoveelste wending in de al vijf jaar durende saga van De Branding. Het jeugdhuis is sinds 2005 op zoek naar een nieuwe eigen stek. Nu huist De Branding in een lokaal van het gemeenschapscentrum Essegem, maar dat is geen ideale ontmoetingsplek voor jongeren.

De afgelopen jaren kregen de jongeren meermaals van Vlaams-Brusselse politici te horen dat ze een locatie hadden gevonden, maar de voorgestelde oplossing ging telkens niet door.

Vorig jaar hadden de jongeren goede hoop dat ze op korte termijn hun intrek zouden kunnen nemen in het ter ziele gegane café Barapaat. Maar inmiddels ziet het er niet naar uit dat het jeugdhuis daar snel terechtkan, en het zou ook geen definitief onderkomen zijn.

Petitie
Daarom namen ze het initiatief voor een petitie. Als ze voldoende handtekeningen verzamelen, willen de jongeren het punt ook op de gemeenteraad brengen.

In afwachting van een definitieve eigen stek hebben ze het schepencollege ook gevraagd of ze niet terug mogen naar het oude gasthuis van het OCMW aan de Wemmelsesteenweg. Dit gebouw moet op termijn omgevormd worden tot woningen.

Begin vorig jaar beslisten de twee Jetse schepenen van Jeugd dat De Branding en enkele andere verenigingen er tijdelijk terechtkonden. Het jeugdhuis verhuisde, maar moest na twee weken alweer zijn biezen pakken omdat de PS dwars lag.

Nu de socia­listen uit de Jetse meerderheid zijn gegooid, liggen de kaarten weer helemaal anders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?