Sainctelette krijgt nieuwe woontoren: Dockside

© BUUR

De Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret heeft samen met projectontwikkelaars Urbicoon, Kumpen en Steps Real Estate een architectuurwedstrijd uitgeschreven voor Dockside, een nieuwe toren vlakbij het Saincteletteplein. De nieuwbouw ligt op de hoek van de Koolmijnenkaai en de Leopold II-laan en dus pal in de strategische kanaalzone. Het gebouw moet de wijk een nieuw elan geven.

In een reactie aan BRUZZ laat de Brusselse bouwmeester Kristiaan Borret weten dat hij blij is dat een projectontwikkelaar die plek onder handen neemt. "Ik, en met mij veel Brusselaars, vind dat die plek beter verdient", zegt hij. Dockside, de nieuwe toren vlakbij het Saincteletteplein, komt op de plek waar nu een meubelwinkel staat en vroeger een tapijtenketen stond.

"Het is een plek die aan de ene kant een heel grootstedelijk overgangsgebied is, tussen Koekelberg en de Kleine Ring, en aan de andere kant ook past in het stadsweefsel van Molenbeek", legt Borret uit. Daardoor moet het gebouw een bescheiden toren worden met vooral appartementen. In de sokkel van het gebouw komen publieke voorzieningen. 

De brochure van de architectuurwedstrijd spreekt zelfs van 'een omgeving in transitie' en verwijst naar de voorziene herinrichting van het Saincteletteplein en de museumplannen voor de Citroëngarage aan de overkant van het kanaal. Dockside is niet het eerste kanaalproject waaraan de bouwmeester werkt samen met projectontwikkelaars. Hij werkte ook aan het toekomstige woonproject op de Havenlaan 12 op de KBC-site en de ontwikkeling van de Thurn & Taxis-site.

Kandidaten kunnen tot maandag 20 maart 2017 hun ontwerp insturen. Daarna worden vier teams geselecteerd, waarna er in juni een definitieve beslissing moet volgen over het winnende project. De bouwaanvraag zou al tegen september 2017 ingediend moeten worden. 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?