Samen aan de slag in de knollentuin van Vorst

Bruno Schols
© Agenda Magazine
08/04/2010
De gemeente en haar inwoners zijn helemaal in de ban van tuinieren. In de tuinwijk leggen ze een gemeenschappelijke moestuin aan, en ook het jeugdhuis wil een lochting.

Cité Forest Vert is een charmante tuinwijk. Een tiental leden van het wijkcomité steekt er de handen uit de mouwen om er op een stuk braakgrond, midden tussen de andere tuintjes, een moestuin aan te leggen. Geen gemakkelijke klus: er moesten eerst zieke bomen gekapt worden, en de grond moest helemaal ontworteld worden. Een hels karwei: "Een metertje wortel uit de grond trekken kan uren duren," zegt Laetitia. Maar gemotiveerd zijn ze. "We houden elke zondag vrij om uren in de tuin te werken," zegt Thomas. "We kijken uit naar de mooie moestuin en de lekkere groenten die we zullen kunnen oogsten. Hier en daar groeit er al een beetje gras: dat is een teken dat de grond vruchtbaar is."

De bedoeling is om zoveel mogelijk inheemse groenten te kweken. Dat biedt voordelen: de groenten gedijen veel beter in dit klimaat en - nog belangrijker - ze zijn veel resistenter tegen ziektes, waardoor je ze niet hoeft vol te spuiten met pesticiden. "Het is een wereld die opengaat. Ik leer regelmatig nieuwe soorten kennen," zegt Laetitia. De knollen en kolen worden nadien netjes verdeeld onder de bewoners die zich voor de tuin inzetten. Eén probleempje moeten Thomas, Laetitia en co. nog zien op te lossen: de watervoorziening. "We hopen wat water te kunnen tappen bij de buren, maar daar zijn nog geen afspraken rond gemaakt."

Dat het wijkcomité het stuk grond kan omtoveren tot een moestuin, mag een succes heten. Het wijkcomité ging rond de tafel zitten met de gemeente en de Vorstse Haard. "Nog altijd is niet helemaal duidelijk wie precies de eigenaar is van de lap, maar we mogen er onze groenten op kweken en dat is een succes."

Als het van de gemeente afhangt, kunnen er nog veel meer moestuinen in Vorst komen. "We willen zoveel mogelijk verenigingen aanmoedigen," zegt Pascale Herman. "Een moestuin in de stad heeft heel wat voordelen. De stad wordt er niet alleen groener en aangenamer van, maar het is ook een perfecte manier om mensen aan het werk te zetten." Zo werkt de gemeente al nauw samen met het jeugdhuis in de Wielemans Ceuppenslaan. "Op termijn moeten er drie moestuinen, verspreid over de gemeente, komen. Een ervan is de Petekindstraat, een zijstraatje van de Marconistraat bij het premetrostation Albert. Daar ligt een voetbalveldje waar heel wat jongeren tot laat in de avond rondhangen, waardoor een onveiligheidsgevoel ontstaat in de buurt. We denken eraan op die plaats een moestuin aan te leggen zodat de jongeren op een positieve manier ingeschakeld kunnen worden. Bovendien is het ook een perfecte manier om bewoners die het moeilijk hebben, aan te zetten om gezond te eten. Een moestuin biedt het voordeel dat de groenten die je oogst, relatief goedkoop zijn, en vooral: dat je gemotiveerd bent om aan de slag te gaan met de groenten die je zelf uit de aarde hebt gehaald."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni