annalisa gadaleta BRUZZ 1547

Samenwerking Ecolo en Groen in Molenbeek in de koelkast na boek Gadaleta

FVDE
© BRUZZ
30/01/2017

In Sint-Jans-Molenbeek werken Groen en Ecolo voorlopig niet meer samen. Ecolo-fractieleider en schepen Sarah Turine knipt de banden met Groen door, na het controversiële boek over Molenbeek dat Gadaleta eind vorig jaar uitbracht. “We vergaderen voorlopig niet meer samen, tot de spanningen wat gaan liggen”, aldus Turine.

Gadaleta oogstte begin december een storm van kritiek met haar boek ‘Entretien à Molenbeek’. Zowat alle andere partijen in Molenbeek namen de Groen-politica onder vuur omdat ze het “clichébevestigend” vonden. “Een vuilbakboek vol met islamofobe en racistische clichés”, zei gemeenteraadslid Jamal Ikazban (PS) over het boek. Onder meer een passage over Marokkaanse moeders die ‘fiscaal gestimuleerd’ worden om grote gezinnen te hebben, viel niet in goede aarde.

Vorige week kwam de kwestie opnieuw ter sprake in de gemeenteraad. Gadaleta toonde daar begrip voor de mensen die gechoqueerd waren, maar echte excuses over het boek kwamen er niet: “Ik betreur dat sommigen zich gekwetst voelden. Het doel was niet om te kwetsen of te choqueren, maar om dialoog op te wekken”, aldus de schepen, die eraan toevoegde dat ze met de inwoners en verenigingen in Molenbeek in gesprek wil gaan over de onderwerpen in het boek.

'Met ontgoocheling akte van genomen'
Maar de woorden van Gadaleta maakten weinig indruk bij de andere partijen. Vooral Ecolo, de partij met wie Groen en Gadaleta in 2012 samen naar de Molenbeekse kiezer trokken, heeft het nog steeds moeilijk. “Gadaleta blijft achter haar woorden staan, en wij nemen daar met ontgoocheling akte van”, schreef Ecolo-schepen van Sociale Cohesie Sarah Turine op Facebook. “Gadaleta blijft een groene schepen. Punt. De dagelijkse strijd die we voeren voor het samenleven in Molenbeek is te belangrijk om de gemeenschappelijke relatie met Groen opnieuw op te nemen alsof er niets gebeurd is.”

Gevraagd naar extra informatie over de breuk, is Turine karig met commentaar. “Het is zeker geen definitieve stopzetting van de samenwerking”, aldus Turine. “Voorlopig vergaderen we niet meer samen. De situatie is zowel voor haar als voor ons moeilijk, maar over enkele maanden bekijken we hoe we opnieuw sereen kunnen samenwerken.” Conclusies over de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kunnen er volgens Turine dus nog niet getrokken worden.

Turine maakte zelf eerder al een opvallende bocht over het boek: in oktober zei ze nog dat Gadaleta in het boek "goed de uitdagingen van onze mooie gemeente samenvat", twee maanden later vond ze dat het boek "bol staat van de verdraaiingen en veralgemeningen".

Spanningen
Groen zelf wil niet reageren op de beslissing van Ecolo. De partij wil alleen bevestigen dat er “spanningen” zijn, en dat er intern gewerkt wordt om die spanningen op te lossen. Groen blijft alvast wel voor honderd procent achter Gadaleta staan.

Ook andere partijen reageerden scherp. Gemeenteraadsleden Dirk De Block (PTB) en Hassan Rahali (SP.A) keurden de inhoud van het boek af, meerderheidspartij CDH vond dat het boek “verdeelt”, en oppositiepartij PS maakte zich boos omdat een veroordeling van burgemeester Françoise Schepmans (MR) uitblijft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni