Sanering Carcokesite voltooid

De bodemsanering van de voormalige Carcokesite in Neder-Over-Heembeek is afgerond. De zwaar vervuilde bodem moest aangepakt worden om er een nieuw logistiek centrum te kunnen bouwen. Het gaat om de grootste saneringsoperatie ooit in het Brusselse Gewest.

Het terrein van 12 hectare is nu bouwrijp. Alleen het grondwater moet nog gesaneerd worden maar ondertussen kunnen de bouwwerkzaamheden al beginnen.

"De site kan in gebruik genomen worden terwijl de grondwatersanering wordt uitgevoerd," zegt Alfons Moens, algemeen directeur van de Haven van Brussel. "De bouwvergunning voor de oprichting van de logistieke gebouwen is ook net afgeleverd door de stad Brussel. De werken zullen in het najaar beginnen."

Het ging om de grootste saneringsoperatie in het Gewest. In totaal werden zo'n 200.000 ton (het equivalent van bijna 19.000 vrachtwagens) vervuilde grond van de Carcoke-site via het water vervoerd naar een gespecialiseerd bedrijf.

De haven van Brussel investeerde samen met privé-partners De Nul en Katoen Natie in de Carcokesite. De sanering kostte in totaal 60 miljoen euro, waarvan de Haven van Brussel een derde voor zijn rekening nam.

"De sanering van de Carcokesite is een goed voorbeeld van een geslaagde publiek-private samenwerking," zegt havenminister Brigitte Grouwels (CD&V). "Het past ook perfect binnen onze plannen om de Haven van Brussel uit te bouwen tot een multimodaal en stedelijk logistiek platform."

In het nieuwe distributiecentrum van Katoen Natie kunnen tegen 2012 400 mensen aan het werk.

"Het centrum zal 250.000 ton goederen over water vervoeren, het equivalent van 24.000 vrachtwagens. Een milieuvriendelijke oplossing, want het betekent een minder uitstoot van liefst 3.600 ton CO²," klinkt het bij Grouwels.

Om de site te commercialiseren, wordt momenteel werk gemaakt van de aanleg van een nieuwe toegangsweg. Deze weg laat toe om een directe toegang te creëren tussen de Carcokesite en het water, en maakt het mogelijk om een containerterminal te bouwen op de site.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?