awel merci

Sans-papier duikt kanaal in om politie te verschalken

© Bart Dewaele

Het kwik stijgt boven de 30 graden, en Brussel beschikt niet over een openluchtzwembad. Maar de man die zondagavond het kanaal indook, was niet op zoek naar verkoeling. Hij had geen papieren en probeerde zo de politie te ontlopen. 

Om iets voor negen uur kreeg de politiezone West een oproep over een man die oproer veroorzaakte op het Sint-Jan-Baptistvoorplein in Molenbeek. De man slingerde mensen in het Arabisch verwensingen naar het hoofd, en "verkeerde duidelijk niet in normale toestand", zegt woordvoerder Johan Berckmans van de politiezone aan BRUZZ. 

"De man zette het op een lopen zodra hij de politie zag. De patrouille achtervolgde hem te voet over het plein van de metrohalte Graaf van Vlaanderen", vertelt Berckmans. "Toen hij aan de Koolmijnenkaai was, is hij in het kanaal gesprongen om naar de kant van Brussel-Centrum te zwemmen."

Aan de overzijde van het kanaal stond echter een andere patrouille van de zone West klaar. Toen de man dat in de gaten kreeg, sprong hij prompt weer het water in. De inmiddels opgeroepen duikers van de brandweer wisten hem uiteindelijk te klissen. (Lees verder onder de video)

De 40-jarige man werd door de politie meegenomen voor verhoor. Hij bleek over geen verblijfsdocumenten te beschikken en kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten. 

Zwemmen in een bevaarbare waterweg is verboden, laat Waterwegen en Zeekanaal weten. De voorbijvarende schepen gaan sneller dan de meeste mensen denken en zwemmers kunnen door de zuigende werking naar een schip worden toegetrokken. De waterkwaliteit is schommelend, en op de bodem liggen soms gevaarlijke voorwerpen die je door het troebele water niet kan zien. 

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?