Sans-papiers KBC-gebouw betogen tegen mogelijke uitzetting

ADD
© BRUZZ
13/12/2021
Updated: 13/12/2021 15.14u

De mensen zonder papieren die al sinds eind augustus de oude KBC-zetel in Molenbeek bezetten, komen maandagnamiddag op straat om te protesteren. Dat meldt het collectief zelf via sociale media en wordt bevestigd aan onze redactie.

Sinds eind augustus bezetten tussen 160 en 200 mensen zonder papieren het oude KBC-hoofdkantoor in Molenbeek. Ze zijn niet te spreken over het nieuws van een mogelijke uitzetting door de politie.

"De gemeente Molenbeek heeft ons zopas op de hoogte gesteld van een mogelijke uitzetting vandaag," zegt woordvoerder van het collectief Saïd Elouizi aan BRUZZ. Volgens hem zouden de werken om het gebouw te verbouwen vandaag beginnen, "maar we hebben nog niemand gezien."

De politie ontkent dat een uitzetting vandaag zou plaatsvinden. "We hebben helemaal niks gepland vandaag. Een uitzetting zit er voorlopig niet in," duidt de woordvoerder van politiezone Brussel-West Dennis Sutherland aan onze redactie. "Hoe dan ook, als een uitzetting gepland staat, dan wordt het eerst besproken met alle betrokken partijen."

Onderdak in hotel

Toch vrezen de leden van het collectief 'zone neutre', zoals de bezetters zichzelf noemen (een verwijzing naar het initiatief van staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) die in juli voor hongerstakers in de Begijnhofkerk een neutrale zone instelde, red.) voor hun lot. "We hebben een drietal vergaderingen met de gemeente achter de rug zitten. Ze stellen voor om de groep voorlopig in hotels onderdak te bieden, maar dat willen we niet," aldus Elouizi.

"Want in dat geval zouden we verspreid worden in twee groepen. Een van ongeveer zeventig, en een andere van zo'n dertig mensen. Dat willen we niet. En bovendien: wat zou dan gebeuren met de rest van de groep?" vraagt de woordvoerder zich af.

Huisvesting is slechts een deel van het probleem, luidt het. "Wij streven naar een hoger doel. Wij eisen een collectieve regularisatie. Het is een politieke vraag en dat gaat verder dan een tijdelijke oplossing."

Het kabinet van bevoegd burgemeester Catherine Moureaux (PS) is nog niet beschikbaar voor een reactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni