Sans-papiers in KBC-gebouw vinden 150.000 euro aan koper: 'Alles eerlijk teruggegeven'

© BRUZZ
24/08/2021
Updated: 24/08/2021 18.36u

Een groep van ongeveer 250 mensen zonder papieren bezet sinds donderdag de oude KBC-zetel in Molenbeek, vlakbij het kanaal. De sans-papiers eisen papieren en willen legaal aan het werk kunnen. Maar ze deden onlangs ook een opmerkelijke ontdekking. In totaal vonden ze drie ton koper in het gebouw, goed voor een marktwaarde van zo'n 150.000 euro.

De sans-papiers noemen hun bezetting 'Occupation Zone Neutre'. Daarmee verwijzen ze naar de neutrale zone die door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) was opgericht, vlakbij de Begijnhofkerk, voor de mensen zonder papieren die toen een hongerstaking voerden.

De woordvoerder van de sans-papiers, Saïd Elouizi, kondigt aan dat ze komende vrijdag om 15 uur zullen manifesteren, met als vertrekpunt de oude KBC-zetel. De sans-papiers willen graag naar het kantoor van federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V), en naar het PS-hoofdkwartier stappen.

De politiewoordvoerder van Brussel-hoofdstad-Elsene, Olivier Slosse, bevestigt ondertussen dat hun manifestatie-aanvraag in behandeling is. Er is sprake van een bijeenkomst in de Melsensstraat en een aankomst op de Pachecolaan.

Sinds donderdag bezetten zo’n 250 mensen zonder papieren de oude KBC-zetel aan het kanaal. En daar deden ze een opvallende ontdekking. In het voormalige bankgebouw kwam geen geld bovendrijven, maar wel een grote hoeveelheid koper met een marktwaarde van zo'n 150.000 euro. De vondst werd in zijn geheel aan de gemeente en de politie overgemaakt. Dat bevestigt ook de politie die hen 'bedankte voor hun eerlijkheid'.

'Sans-papiers opnemen in de rechtsstaat'

Het KBC-gebouw zal op termijn met de grond gelijk gemaakt worden om plaats te maken voor nieuwe appartementen en een hotel. “We willen dat de regering ons uitlegt of je leven in gevaar brengen een nieuw criterium is om geregulariseerd te worden," zegt het collectief. “Er is geen sociale vrede mogelijk als sans-papiers niet worden opgenomen in de rechtsstaat.”

Volgens de mensen zonder papieren is een regularisatie 'nu meer dan ooit noodzakelijk'. “We aanvaarden geen stille dood," aldus de sans-papiers nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni