Sans-papiers verhuizen opnieuw

© JP / BRUZZ
| De groep bestaat uit 95 mensen, waaronder een aantal families.

Het collectief La Voix des Sans papiers heeft een nieuw pand in Molenbeek betrokken. Maandag verhuisden ze uit de gemeente naar Brussel-Stad, maar het pand daar bleek niet geschikt. In Molenbeek vonden de groep uiteindelijk een ander gebouw om tijdelijk te bewonen.

De 95 mensen zonder papieren, waaronder gezinnen met kinderen, vonden onderdak in een voormalig medisch centrum in de Vanderstichelestraat. Daar verhuisde de groep naartoe op maandagnamiddag, zo schrijft BX1 en bevestigt het collectief aan onze redactie.

Eerder waren ze verhuisd uit het voormalig Martini-gebouw, naar een pand in het centrum van Brussel, op de kruising van de Jozef II- en de Tweekerkenstraat in Brussel Stad. Bij aankomst bleek dat pand echter niet geschikt. “Er waren geen kamers, en geen douche,” zegt woordvoerder van het collectief, Modu. “Dat was heel lastig voor de families in onze groep.”

Daarna is de groep teruggetrokken naar Molenbeek, waar het rond 17 uur het pand in de Vanderstichelestraat betrok, dat meerdere kamers heeft en een grote binnenplaats. “We hebben de eigenaar gevonden en een bericht bij hem achtergelaten,” zegt Modu. Hij hoopt, net als in het vorige pand, een regeling met de eigenaar te treffen over tijdelijk verblijf in het pand.

Bemiddeling

De gemeente Molenbeek kan daarbij als bemiddelaar optreden, zegt burgemeester Catherine Moureaux (PS) aan BRUZZ. Ze belooft verder toe te zien op de veiligheid van het gebouw en een sociaal assistent van het OCMW en het Rode Kruis de groep te laten begeleiden.

Het is de dertiende keer dat de groep verhuist. Eerder bewoonden ze al panden in de gemeentes Etterbeek, Schaarbeek en Brussel-Stad. De winter spendeerden ze in het voormalig Martini-gebouw in de Molenbeekse Vandenboogaerdestraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?