Het gemeentehuis van Schaarbeek op het Colignonplein

| Het gemeentehuis van Schaarbeek op het Colignonplein.

Schaarbeek kan geen koppels gratis trouwen tijdens actie op Valentijnsdag

CD
© BRUZZ
08/02/2023

Begin januari kondigde de gemeente Schaarbeek aan dat vijf toekomstige bruidsparen gratis zouden kunnen trouwen op 14 februari. Nu blijkt dat geen enkel koppel op Valentijn in het huwelijksbootje zal stappen, omdat de inschrijvingen kwamen van koppels waarvan een van de partners geen EU-burger is. Die procedure duurt wat langer.

De trouwzaal van het gemeentehuis van Schaarbeek gaat normaal gezien alleen open op woensdag, vrijdag en zaterdag voor ceremonies. Ter gelegenheid van Valentijn maakte het college van burgemeester en schepenen een uitzondering. De eerste vijf koppels die zich inschreven via de dienst burgerlijke stand zouden op de dag van de liefde gratis mogen trouwen.

Helaas zal er geen enkel koppel dinsdag gehuwd worden, omdat de inschrijvingen kwamen van koppels waarvan een van de partners geen EU-burger is. Bij die koppels duurt de procedure van een huwelijksaangifte 30 dagen. "Deze procedure stond ook vermeld in de oproep", klinkt het op het kabinet van bevoegd schepen Quentin van den Hove (Open Vld/LB). "Omdat we de aangiftes niet tijdig ontvingen, hebben we deze keer helaas geen koppels die op 14 februari kunnen trouwen."

Gratis trouwen op woensdag

De koppels kunnen wel trouwen 30 dagen nadat de huwelijksaangifte wordt ingediend, verzekert het kabinet. "Deze koppels, net zoals alle andere koppels, hebben bovendien de mogelijkheid om elke woensdag gratis te trouwen. Laten we dus duidelijk zijn dat de nationaliteit van de partners niet van belang is in het wel of niet mogen trouwen. De nationaliteit is alleen van belang als het gaat om het termijn van de huwelijksaangifte. Dit is een standaardprocedure."

De gemeente hoopt de actie met Valentijn 2024 opnieuw te organiseren. "Daarbij verwelkomen we uiteraard alle koppels van alle nationaliteiten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni