Schaarbeek: label voor boeken die genderstereotypes doorbreken

MV
© BRUZZ
08/03/2017

De tweede grootste Nederlandstalige bibliotheek in het Brussels gewest probeert ook dit jaar jongeren via literatuur bewust te maken van de stereotype rollenpatronen. Boeken die de klassieke rollenpatronen doorbreken, krijgen een sticker opgeplakt. Daarnaast organiseert de Schaarbeekse bib een workshop rond gender voor de leerlingen uit het vijfde middelbaar.

De Nederlandstalige bibliotheek in Schaarbeek, gelegen op de Lambermontlaan, probeert ook dit jaar weer de rollenpatronen te doorbreken. Dat meldt Het Nieuwsblad en wordt door het kabinet van de Nederlandstalige schepen van cultuur, Adelheid Byttebier, bevestigd aan BRUZZ. “De genderstereotypen zitten er bij kinderen al op jonge leeftijd ingebakken. Jeugdliteratuur is voor ons de ideale manier om deze patronen te doorbreken."

Vorig jaar kwam de bibliotheek met een actieplan om de dienstverlening genderneutraal te houden. Twee jaar geleden lanceerde ze de campagne Met roze of blauwe bril, ik lees hoe ik wil! waarbij de bibliotheek haar aanbod boeken die de genderstereotypen doorbreken uitbreidde. Ze deelden ook bladwijzers uit om de aandacht te vestigen op deze diversiteit in de literatuur.

‘Je bent wie je bent’
Begin maart startte de jeugdboekenmaand met als thema M/V/X, Je bent wie je bent. Het thema sluit nauw aan bij de acties van de voorbije jaren. Ook dit jaar draagt de gemeente haar steentje bij. “We zijn druk bezig met het kleven van stickers op boeken die de klassieke rollenpatronen doorbreken. Vanaf volgende week plakt op elk van deze boeken een sticker.”

Maar de bibliotheek organiseert deze maand nog andere evenementen rond het thema. “Op zaterdag 18 maart komt Vlaams jeugdauteur Brigitte Minne voorlezen. Zij probeert in haar boeken de stereotypering te doorbreken. Verder geeft de vereniging Le Monde selon les Femmes een workshop aan leerlingen uit het vijfde middelbaar van tien van de elf Nederlandstalige scholen in de gemeente.”

Op 13 maart gaat de nieuwe bibliothecaresse Ingrid Lemaire aan de slag, ze neemt de fakkel over van Nadine Christiaens. “Diversiteit is één van Lemaire haar passies, ze zal de projecten rond gender onder haar hoede nemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni