Schaarbeek: Louis Bertrandlaan wordt Rambla

Sam De Ryck
© BRUZZ
22/11/2016

Het gemeentebestuur van Schaarbeek heeft een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd voor de heraanleg van de statige Louis Bertrandlaan. Er komt een nieuw wandelpad op de centrale berm en een fietspad in beide richtingen van de laan. De werken zouden starten in februari 2018.

Schaarbeek had aan haar bewoners gevraagd op welke manier de Louis Bertrandlaan kon verbeterd worden. Uit die burgerparticipatie kwamen twee grote wensen naar voren: een betere inrichting van de centrale berm en meer verkeersveiligheid. En daarmee heeft de gemeente rekening gehouden, zegt schepen van Openbare Werken Vincent Vanhalewyn (Ecolo) aan BRUZZ.

Wandelpad
In het midden van de centrale berm komt een wandelpad dat loopt van aan de Sint-Servaaskerk tot aan het Josafatpark. Daar waar andere straten de Louis Bertrandlaan kruisen en het wandelpad onderbreken, moet een zebrapad voor een veilige doorgang zorgen. "Daarnaast worden de huidige rotondes vervangen door kleine kruispunten, zodat wandelaars niet langer naar de trottoirs moeten uitwijken om over te steken," aldus Vanhalewyn. "En de berm is er niet alleen om te wandelen: er komen bankjes en we willen er speelvoorzieningen voor kinderen plaatsen."

Fietspaden
De verkeersveiligheid moet er in de Louis Bertrandlaan dankzij nieuwe fietspaden ook voor andere weggebruikers op vooruitgaan. "Door in beide richtingen een fietspad aan te leggen, versmalt de rijweg voor de auto's," zegt Vanhalewyn. "En op een minder brede baan rijden auto's minder snel, weten we."

Het aantal parkeerplaatsen wijzigt ook: dat daalt van 354 naar 341 om plaats te maken voor de terrassen van handelszaken. De platanen aan weerszijden van de berm moeten dan weer plaats ruimen voor esdoorns, die minder snel groeien en minder snoeiwerk nodig hebben. Aan de majestueuze bomen in de laan zoals de Scandinavische lijsterbes wordt er niet geraakt, benadrukt Vanhalewyn.

Februari 2018
Voor de volgende stap is het wachten tot het Gewest de stedenbouwkundige vergunning goedkeurt. "Daarna wordt er een Europese openbare aanbesteding uitgeschreven, gezien het om een project van 4 miljoen euro gaat. In februari 2018 zouden de werken kunnen beginnen. We verwachten dat die anderhalf jaar zullen duren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni