Schaarbeek start loopgroep voor vrouwen

© Adelheid Byttebier
© Adelheid Byttebier

Elke vrijdagochtend kunnen vrouwen onder begeleiding en in groep de benen strekken in het prachtige Josaphatpark. Het Schaarbeekse Huis van de Vrouw organiseert er samen met de loopclub Gazelles de Bruxelles en GC De Kriekelaar een gratis reeks jogginglessen. Schaarbeek wil zo vrouwen ondersteunen om in groep en in de openbare ruimte te sporten.

Uit het laatste sportkadaster blijkt dat vrouwen slechts 30 procent van alle sportbeoefenaars in Brussel vertegenwoordigen. Ze doen ook meer aan individuele sport dan mannen. In gemeentes met lagere inkomens wordt bovendien nog minder aan sport gedaan. Om die redenen heeft Schaarbeek beslist om sportbeoefening bij vrouwen aan te moedigen.

“We weten dat de stap naar een sportclub vaak nog te groot is voor vrouwen. Met deze gratis loopinitiatie willen we vrouwen bereiken die anders uit de boot vallen,” zegt schepen voor gelijke kansen Adelheid Byttebier (Groen). Ook wie geen sportkledij kan betalen is welkom. “We voorzien sportkledij voor wie dat nodig heeft,” legt Byttebier uit. De schepen hoopt dat de vrouwen op termijn vaker alleen of in groep gaan lopen in het park.

De tv-maakster Lidewij Nuitten zal samen met Naimi Jilali de groepen coachen. “Het gevoel dat ik heb na het lopen - dat van "yes, i did it" - wil ik met zoveel mogelijk andere vrouwen delen. Ik geloof er ook echt in dat sport een manier kan zijn om te emanciperen. Dus hoe meer vrouwen meedoen, hoe beter," zegt Lidewij.

De vrouwen kunnen over enkele maanden deelnemen aan één van de vier loopwedstrijden ten voordele van Gazelles de Bruxelles in het kader van Brussel Helpt.

Wie wil meelopen, vind meer informatie op de facebookpagina van de loopgroep.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?