Schaarbeek start met campagne tegen nafluiten vrouwen

In Schaarbeek hangen vanaf deze week affiches met de slogan 'Straatintimidatie? Nee, dat is niet normaal.' Het Schaarbeekse Huis van de Vrouw wil daarmee mannen aanspreken die vrouwen lastigvallen op straat.

Met de sensibiliseringscampagne wil het Huis van de Vrouw in samenwerking met het Schaarbeekse gemeentebestuur en de politie aandacht vragen voor de veiligheid van de vrouw in de openbare ruimte. Die kan nog een stuk verbeteren, volgens Adelheid Byttebier (Groen), schepen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen.

"Vrouwen passen hun gedrag aan, vermijden bepaalde straten, of gaan bijvoorbeeld niet alleen naar de sportclub uit angst om lastig gevallen te worden", vertelt de schepen aan brusselnieuws.be. "Mannen hoeven dat niet te doen. De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is zeer reëel. En niet alleen in Schaarbeek."

'Werk van lange adem'
De schepen verwacht niet dat de sensibiliseringscampagne het probleem meteen zal oplossen. "Het is een werk van lange adem om de mentaliteit te veranderen."

De campagne kan wel bijdragen aan een groter bewustzijn. Niet alleen onder mannen, maar ook bij overheden en politie. "Dat je een administratieve sanctie kan opleggen als een persoon een vrouwen lastigvalt op straat, is nog veel te weinig bekend. Bij mijn weten is er nog door geen enkele gemeente gebruik van gemaakt."

En vrouwen die het geen probleem vinden als er naar hen gefloten wordt? "Als beide partijen het leuk vinden, is er natuurlijk niks aan de hand."

De sensibiliseringscampagne komt er in aanloop naar de 'Internationale Dag ter uitbanning van geweld tegen vrouwen' op 25 november. Op die dag plant het Huis van de Vrouw een 'mannenmars' door de straten van Schaarbeek, om aandacht te vragen voor het thema.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?