Schaarbeek voert succesvolle strijd tegen schijnhuwelijken

050112_schijnhuwelijk.jpg
Het aantal schijnhuwelijken in Schaarbeek neemt af.

Sinds 2006 onderzoekt een speciale politiecel in Schaarbeek of een huwelijk al dan niet voor de schijn is. Dat werpt zijn vruchten af, zo schrijft La Dernière Heure maandag. Op twaalf jaar tijd is het aantal schijnhuwelijken gezakt van 40 naar 17 procent.

Schaarbeek is in het Brussels Gewest de gemeente die al het langst schijnhuwelijken bestrijdt en zo een expertise in dat domein heeft opgebouwd. In 2016 waren er nog maar 15 schijnhuwelijken, in 2008 waren dat er nog 44. Sindsdien neemt het aantal stelselmatig af.

Officiers van de Burgerlijke Stand kunnen zich verzetten tegen een huwelijk, wanneer ze vermoeden dat partners voor de schijn in het huwelijksbootje stappen. Een speciale politiecel krijgt nadien twee maanden de tijd om het zaakje te bestuderen.

Zodra het onderzoek afgerond is, geeft de procureur een niet-bindend advies aan de bevoegde schepen. "Aangezien er een onderzoek door specialisten aan is voorafgegaan, volgen we het advies meestal", zegt schepen van Burgerlijke Stand Bernard Guillaume (MR).

Het probleem van de schijnhuwelijken verschuift evenwel naar de samenwooncontracten en huwelijken in het buitenland. Sinds 2013 wordt die problematiek op dezelfde manier aangepakt als de schijnhuwelijken. "We breiden het werkveld van de politiecel gewoon uit. Het is en blijft een eeuwige strijd", aldus Guillaume.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?